« Tornar

50 professionals sanitaris i d’empreses de serveis tecnològics debatran sobre teleassistència i envelliment a l’FCRi

50 professionals sanitaris i d’empreses de serveis tecnològics debatran sobre teleassistència i envelliment a l’FCRi

El taller d’escenari “Teleassistència en societats en envelliment” està organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) en el marc del projecte europeu PACITA.

Barcelona, 28 d'abril de 2014

Uns 50 professionals sanitaris, de l’atenció a la tercera edat, d’empreses proveïdores de tecnologies de teleassistència (dispositius d’ajut i increments de l’autonomia de la gent gran) i del món associatiu participaran el 29 d’abril al taller d’escenari “Teleassistència en societats en envelliment”. Distribuïts en grups multidisciplinaris (metges, infermers/res, psicòlegs, proveïdors, representants d’associacions de pacients), analitzaran diferents escenaris hipotètics per afrontar tecnològicament i èticament l’envelliment social. El taller, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) en el marc del projecte europeu PACITA, dibuixarà una perspectiva tecnològica general de la teleassistència actual i les seves tendències de futur.

La població mundial envelleix ràpidament. Segons l’OCDE, de 2000 a 2050, la proporció de població mundial de més de 60 anys es duplicarà, passant de l’11 % al 22%. La Comissió Europea va publicar el 2012 un extens informe sobre les tendències de l’envelliment a Europa que mostrava que el percentatge de persones de 65 anys o més passarà de 17% al 30% el 2060. Augmenta, doncs,el percentatge de persones grans, moltes afectades per malalties cròniques i amb necessitats d’as sistència.

En el decurs del taller “Teleassistència en societats en envelliment” s’analitzarà com la tecnologia pot permetre a la gent gran millorar la seva vida diària i quines estratègies cal aplicar-hi per aconseguir-ho de forma econòmicament i èticament sostenible. Els últims avenços tecnològics han propiciat que hi hagi molts dispositius d’ajuda a les persones grans. Uns productes que proporcionen atenció sanitària i serveixen, alhora, perquè les persones de més edat puguin mantenir la seva autonomia i viure de forma independent durant un període més llarg de temps.

Aquestes tecnologies s’agrupen sota el terme “teleassistència”. Entre elles figuren els dispositius de localització, com ara els receptors GPS col·locats a un cinturó, corbats, sabates, etc, que poden determinar la posició de la persona que els utilitza. També s’apliquen detectors i sistemes d’alarma que permeten monitoritzar, alertar i actuar front a problemes que pateixin els usuaris o bé controlar de forma fàcil la llar (llums, calefacció, portes i finestres); al mateix temps que sensors que poden monitoritzar i alertar sobre caigudes, incendis i escapes de agua, etc.

Altres sensors corporals sense fils i dispositius mèdics especialitzats com ara pegats, rellotges intel·ligents o braçalets poden monitoritzar l’estat de salut dels pacients, avaluant condicions crítiques corporals com ara batec del cor, capacitat pulmonar, valors sanguinis, facilitant tractament mèdic a distància.

La major part d’aquests dispositius es beneficien de les capacitats de comunicació que aporta Internet, ja que funcionen a partir de tauletes o telèfons mòbils intel·ligents connectats a Internet per recollir i compartir les dades. D’altra banda, els robots comencen a ser una alternativa real per ajudar a solucionar feines domèstiques feixugues per la gent gran. Els investigadors estan desenvolupant robots que poden ajudar en feines més personals com ara menjar o rentar-se. Així, els pacients poden experimentar una autonomia creixent, seguretat, mobilitat i més temps lliure.

Diferents assaigs han mostrat com es poden reduir els ingressos hospitalaris i la mortalitat mitjançant aquests dispositius. La teleassistència podria, doncs, alleugerir les càrregues del sistema d’atenció sanitària públic i servir els pacients, permetent-los viure de manera autònoma durant un període més llarg de temps i amb millor qualitat de vida. Igualment, les possibilitats laborals aportades pel sector són considerables, ja que l’OCDE preveu que el 2050 es dupliqui la demanda de treballadors del sector d’atenció a les persones grans respecte a l’oferta actual.

El taller d’escenari “Teleassistència en societats en envelliment” s’ha desenvolupat de forma simultània en diferents dates del mes d’abril a altres 8 estats europeus: Noruega, Dinamarca, Àustria, Bulgària, Bèlgica, Irlanda, República Txeca i Hongria. El programa europeu PACITA, en el qual participa l’FCRi, està dedicat a l’assessorament tecnològic dels diferents parlaments europeus. En aquest sentit, els seus tallers d’escenari recullen l’opinió de representants i parts interessades (stakeholders) d’un determinat sector. Posteriorment, tal i com es durà a terme amb aquest taller, les conclusions obtingudes es fan arribar als legisladors, en el nostre cas, al Parlament de Catalunya i la  Comissió Europea.


Entitats relacionades amb FCRi