« Tornar

L’FCRi aplica a Catalunya el programa d’actualització científica de professors de secundària de l’Amgen Foundation

L’FCRi aplica a Catalunya el programa d’actualització científica de professors de secundària de l’Amgen Foundation

Mitjançant Amgen Teach, i amb el suport del consorci European Schoolnet, l’FCRi formarà 300 professors en 3 anys a Catalunya per fomentar l’interès dels estudiants per les carreres científiques.

Barcelona, 9 d'octubre de 2014

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) serà el partner a l’Estat espanyol, i en concret a Catalunya, del programa d’actualització científica de professors de secundària Amgen Teach. La iniciativa està finançada per l’Amgen Foundation amb 2 milions d’euros i s’aplicarà a 10 països europeus durant 3 anys, essent la primera vegada que arriba a l’Estat espanyol. Coorganitzat amb el consorci de ministeris d’educació European Schoolnet, el programa reforçarà -mitjançant diferents tallers pràctics de l’FCRi- els coneixements en ciències de la vida (biologia, genètica, fisiologia, biologia molecular i immunologia) de 300 professors de secundària de Catalunya.

L’objectiu d’Amgen Teach és augmentar la capacitat dels docents per aplicar estratègies d’ensenyament basades en la indagació i la capacitat de resoldre problemes. Un canvi de paradigma que, finalment, vol despertar l’interès dels estudiants per les carreres científiques. El programa propugna usar la indagació a les classes. Això comporta que els estudiants facin preguntes, cerquin informació, diagnostiquin els problemes, comprenguin la relació causa-efecte, debatin amb els companys, elaborin arguments coherents i critiquin els experiments.

La iniciativa és la continuació d’un reeixit projecte pilot de dos anys a quatre països europeus, que va arribar a més de 500 professors de ciència perquè milloressin les capacitats. El 89% dels participants van valorar satisfactòriament la formació. Per exemple, a Polònia, el nombre de professors participants que van usar les tècniques basades en la indagació a les classes va passar de només un 9% al 61%. En el programa actual, les accions formatives s’estendran, a banda de l’Estat espanyol, a Àustria, Bèlgica, Txèquia, França, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Polònia i Turquia.

L’FCRi va donar el tret de sortida a les activitats d’Amgen Teach a Catalunya l’1 d’octubre, amb el taller d’actualització de coneixements en ciències de la vida per a docents de secundària “Biomedicina en el segle XXI”. A banda d’actualitzar coneixements i metodologies, aquest taller experiencial vol també fomentar la creació d’un aprenentatge interactiu a través d’eines de comunicació en línia i contribuir a generar una xarxa europea de docents per a la compartició de bones pràctiques.

El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya atorga valor curricular als tallers cursats. En la seva primera fase, el programa comprèn 5 tallers de 20 hores de durada en el període octubre de 2014 – maig de 2015. Cadascun dels tallers es distribueix en 5 sessions localitzades tant a l’FCRi com a universitats i centres de recerca: discussió metodològica, actualització científica en biomedicina, dues sessions experimentals, i visita i taller a un centre de recerca. La assistència màxima per taller és de 20 persones, fins arribar a cobrir els 300 docents previstos el primer any.

Aquests tallers i activitats són gratuïts i se centren en l’aprenentatge pràctic basat en la investigació, posant a l’abast dels professors eines pràctiques que podran utilitzar en classe per motivar els seus alumnes. Es farà una avaluació comuna i s’encoratjarà els professors participants perquè comparteixin les millors pràctiques a través d’una comunitat virtual europea. Amgen Teach es presenta en diferents idiomes i complementa el pla d’estudis de cada país participant.

Roland Wandeler, director general d’Amgen a Espanya, valora positivament l’experiència i afirma que “programes innovadors com ara Amgen Teach ajuden a canviar la dinàmica d’ensenyament de la ciència i també la col•laboració entre indústria i educació”. En la seva opinió, “molt pocs estudiants entren en contacte amb la ciència amb un enfocament efectiu i motivador en el moment més indicat de la seva trajectòria formativa i molts professors no tenen accés a una formació contínua, als recursos i als materials necessaris per oferir als estudiants una experiència educativa d’alta qualitat. Això fa que, molt poca gent jove triï una carrera de ciències.”

D’altra banda, Enric Claverol, director general de l’FCRi, partner d’Amgen Teach a l’Estat espanyol, considera que “els professors són els catalitzadors per al canvi en la renovació de l’ensenyament de la ciència però necessiten una formació adequada. Si bé Amgen Teach reconeix i respecta la diversitat dels sistemes educatius europeus, se centra fonamentalment en una passió compartida per la ciència, en la compartició d’idees i en la necessitat del suport mutu.”Sobre Amgen Teach

Amgen Teach és un programa europeu finançat per la Fundació Amgen amb la direcció i l’assistència tècnica de la xarxa European Schoolnet. Més informació: www.amgenteach.eu


Informació sobre altres programes d’educació científica de l’Amgen Foundation: Amgen Scholars: www.amgenscholars.eu.
Amgen Biotech Experience: www.amgenbiotech.com


Sobre Amgen Foundation

Té com a objectiu avançar en l’ensenyament de la ciència, millor la qualitat de l’assistència i l’accés dels pacients i enfortir les comunitats on els membres del personal d’Amgen viu i treballa. La Fundació ha donat més de 200 milions de dòlars a organitzacions sense ànim de lucre locals, regionals i internacionals que influeixen en la societat de manera innovadora i estimulant. També contribueix als esforços per alleujar els desastres en l’àmbit nacional com internacional.

Més informació: http://www.amgen.com/citizenship/foundation.html

Twitter: www.twitter.com/amgenfoundation


Sobre Amgen

Amgen està compromesa a desbloquejar el potencial de la biologia per als pacients que pateixen malalties greus mitjançant el descobriment, desenvolupament, fabricació i lliurament de teràpies humanes innovadores. Aquest enfocament comença utilitzant eines com ara la genètica humana avançada per desxifrar les complexitats de la malaltia i comprendre els fonaments de la biologia humana.

Amgen se centra en les àrees per a les quals hi ha una elevada demanda mèdica i aprofita la seva expertesa en la fabricació de productes biològics per lluitar per trobar solucions que millorin els resultats en matèria de salut i que millorin notablement la vida de les persones. Pionera en biotecnologia des del 1980, Amgen ha crescut fins esdevenir l’empresa biotecnològica independent més gran del món, tot arribant a milions de pacients a escala mundial, i que està desenvolupant una cartera de medicaments amb un potencial trencador.

Més informació: www.amgen.com. Twitter: www.twitter.com/amgen


Sobre European Schoolnet

Creada el 1997, és una xarxa de 30 ministeris d’educació dels estats membres de la Unió Europea amb seu a Brussel•les. Com a organització sense ànim de lucre, vol portar la innovació a l’ensenyament i l’aprenentatge de grups d’interès clau: ministeris d’educació, escoles, professors, investigadors i indústria.

Més informació: www.eun.org

Sobre la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi)

L’FCRi, entitat de caràcter privat fundada el 1986, treballa en la promoció del talent científic des de l’escola mitjançant el seu programa Ciència i Aula. Simultàniament, desenvolupa un paper d’interfície entre el sector públic de la recerca i el sector privat, productiu i empresarial, mitjançant el seu programa Ciència-Empresa.

Més informació: www.fundaciorecerca.cat


 

 

 

Entitats relacionades amb FCRi