« Tornar

La Fundació Olga Torres lliura les beques anuals de recerca en càncer de còlon a investigadors de l’IRB Barcelona i l’IDIBELL

La Fundació Olga Torres lliura les beques anuals de recerca en càncer de còlon a investigadors de l’IRB Barcelona i l’IDIBELL

El conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, presidirà el 25 de març a l’Hospital de Parc Taulí de Sabadell l’acte de lliurament de les beques postdoctorals d’investigació en càncer de còlon de la Fundació Olga Torres 2014- 2015. Raquel Batlle, de l’IRB Barcelona, i Holger Heyn, de l’IDIBELL, obtenen sengles beques postdoctorals de 60.000 € per a l’estudi del càncer colorectal.

Sabadell, 23 de març de 2015

El conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, presidirà el proper dimecres 25 de març (12.30 h, Auditori de l’Hospital de Parc Taulí de Sabadell) l’acte de lliurament de les beques postdoctorals d’investigació en càncer de còlon de la Fundació Olga Torres (FOT) 2014- 2015. En la present edició s’han concedit dues beques de 60.000 € cadascuna a Raquel Batlle, del Laboratori de Senyalització i Cicle Cel·lular de l’IRB Barcelona, i Holger Heyn, del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d"Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

La investigadora postdoctoral Raquel Batlle, sota la direcció d’Àngel Rodríguez Nebreda, portarà a terme durant dos anys, 2015 i 2016, el projecte “Contribució de la senyalització de MAPK p38 en la tumogènesi colorectal associada a colitis”. Per la seva banda, Holger Heyn, amb la supervisió de l’investigador principal Dave Monk, desenvoluparà en el mateix període el projecte “Genòmica del càncer en el sistema colorectal”.

Durant l’acte de lliurament, ambdós investigadors realitzaran una breu exposició dels seus projectes, que anirà seguida de la conferència “Història de la cirurgia colorectal catalana”, a càrrec d’Antoni Codina Cazador, cap de Cirurgia de Còlon de l’Hospital Universitari Josep Trueta i ex president de la Societat Espanyola de Cirurgia de Còlon i Recte. L’acte inclourà les intervencions de Josep Bombardó, president de la Fundació Olga Torres, i de Joan Carles Sánchez, alcalde de Sabadell.

Des de 2005, la FOT ve convocant cada any unes beques per a l’estudi en càncer colorectal, de mecanismes de carcinogènesi, factors de prevenció, progressió de la malaltia, identificació de noves dianes moleculars, valoració de variables moleculars de resposta a fàrmacs, epidemiologia, factors patològics de pronòstic, quimioprevenció i nous estudis terapèutics.

Sobre la Fundació Olga Torres

La Fundació Olga Torres, de caràcter privat i sense ànim de lucre, està dedicada a la investigació del càncer i la seva relació amb alteracions immunològiques. Té com a objectiu promoure la investigació científica, tecnològica i social d’alt nivell dins del marc universitari, de centres d’investigació o d’instituts especialitzats.

Amb aquesta finalitat, la FOT finança de forma directa projectes específics de recerca i tractament oncològic relacionats amb la investigació del càncer de còlon, àmbit en el qual ha centrat la seva especialització, atès que es tracta d’una de les patologies amb major incidència sobre la població i que actualment experimenta un creixent considerable, afectant indiscriminadament tant a homes com a dones. Els recursos de la FOT procedeixen dels rendiments del seu patrimoni i les donacions que rep, destinant-hi el 95% a la dotació de les beques.

Sobre el càncer de còlon

El càncer colorectal és un tumor maligne que es localitza a diferents nivells dins de l’intestí gros. Pot situar-se a l’alçada del còlon o al final de l’intestí, a la zona rectal. És la segona neoplàsia (formació anormal de teixit) més freqüent, després del càncer de mama en dones i de pulmó en homes.

Als Estats Units i Nova Zelanda es donen 50 casos per cada 100.000 habitants. Al Senegal, Colòmbia i l’Índia, menys de 10 casos per cada 100.000 habitants. A l’Estat espanyol, es donen 31 casos d’homes per 100.000 habitants i 21 casos de dones per 100.000 habitants. Tradicionalment, s’ha considerat que afecta de manera igual tant homes com dones, encara que estudis recents han demostrat que el càncer de còlon es dóna en dones i el de recte més en homes.

Es considera que el càncer colorectal sorgeix d’una combinació de factors genètics i mediambientals: l’herència determina la susceptibilitat individual al càncer colorectal, mentre que els factors mediambientals interactuen amb aquesta susceptibilitat per donar lloc a petits pòlips adenomatosos (creixements en forma de fong són normalment benignes, però alguns es converteixen en càncer amb el temps), pòlips adenomatosos més grans i, finalment, càncer.

 

Lliurament de les beques postdoctorals d’investigació en càncer de còlon de la Fundació Olga Torres 2014- 2015

 

Dia: dimecres 25 de març

Hora: 12.30 h.

Lloc: Auditori de l’Hospital de Parc Taulí (Parc del Taulí, 1, Sabadell).

 

 

 

 

 

 

 

Entitats relacionades amb FCRi