« Tornar

Els Premis Nacionals de Recerca 2014 es lliuraran el 28 d’abril a L’Auditori de Barcelona

Els Premis Nacionals de Recerca 2014 es lliuraran el 28 d’abril a L’Auditori de Barcelona

L’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Recerca 2014, presidit pel M. Hble. Sr. Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya, se celebrarà el proper dimarts 28 d’abril de 2015, a L’Auditori de Barcelona (C/ Lepant, 150), a les 19.30 hores. Amb aquesta edició se celebren els 25 anys d’aquests guardons.

Barcelona, 22 d'abril de 2015

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i el Govern de Catalunya han guardonat Lourdes Ibáñez amb el Premi Nacional de Recerca 2014. Ibáñez és professora titular de Pediatria de la Universitat de Barcelona (UB)endocrinòloga pediatra i investigadora de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Amb una trajectòria de 25 anys de recerca en Endocrinologia Pediàtrica (estudi dels trastorns relacionats amb les hormones en infants) coordina des de 2008 l'equip de recerca en “Malalties de l’edat adulta d’origen fetal o en els primers anys de vida” d’aquest centre hospitalari.La investigadora guardonada ha liderat estudis sobre com l’hiperandrogenisme femení (excés de producció d’hormones sexuals masculines o andrògens) i el baix pes en néixer (BPN) poden produir diferents alteracions i malalties en l’edat adulta. Entre aquestes patologies adultes d’origen fetal o dels primers anys de vida figuren les alteracions endocrinometabòliques (en la producció d’hormones i en l’activitat química de les cèl·lules per extreure energia dels nutrients) i les malalties cardiovasculars. Altres de les afeccions derivades de l’etapa fetal o infantil són l’increment del risc de desenvolupar pubertat avançada i la diabetis tipus 2.

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. El guardó té una dotació econòmica de 40.000 euros.

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat en la categoria de Talent JovRomain Quidantprofessor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)especialitzat en nanoòptica (interacció entre la llum i la matèria a nanoescala). Aquest premi compta amb una dotació econòmica de 10.000 euros i reconeix els joves investigadors que en la seva trajectòria professional han destacat per la qualitat i excel·lència del seu treball.

Finalment, la Fundación Botín, per la seva implicació en la promoció de la recerca en diferents entitats científiques a Catalunya, ha estat guardonada en la categoria de Mecenatge Científic; el Consorci Residència d’Investigadors CSIC - Generalitat de Catalunya en la de Comunicació Científica, i l’empresa Matgas 2000 AIE -participada per Carburos Metálicos, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)- en la de Partenariat Publicoprivat en R+I. Els tres darrers guardons no tenen dotació econòmica.

Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors. El jurat, presidit per Antoni Esteve, president de l’FCRi, l’han integrat el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà; el director general de Recerca, Josep M. Martorell; el catedràtic de Física Teòrica i exrector de la UAB, Ramon Pascual; la catedràtica de Dret Penal i exrectora de la URL, Esther Giménez-Salinas; la doctora en Economia, Clara Ponsatí; el director general de la Corporació Sanitària Clínic, Joan Rodés; el director del Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya, Miguel Ángel Lagunas; i el president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i exrector de la UdL, Joan Viñas. El secretari ha estat el director de l’FCRi, Enric Claverol.


Acte amb assistència per invitació.

 

Entitats relacionades amb FCRi