« Tornar

Presentat a Barcelona l'Eurocampus, el campus universitari més gran d'Europa, amb 510.000 estudiants, 45.000 investigadors i 100 centres d'educació superior

Presentat a Barcelona l'Eurocampus, el campus universitari més gran d'Europa, amb 510.000 estudiants, 45.000 investigadors i 100 centres d'educació superior

Antoni Castellà, secretari d'Universitats i Recerca ha declarat que: "L'Eurocampus marca un model innovador, únic al món, en cooperació en R+D+I".

Dimecres, 1 de juny de 2011 

El nou campus euroegional –Eurocampus- de l’espai Pirineus Mediterrània, el més gran d'Europa i el 7è del món, amb més de 510.000 estudiants, 45.000 investigadors i 100 centres d’educació superior, s’ha presentat avui a Barcelona en el que ha estat el primer acte de la presidència catalana d’aquesta euroregió, integrada per Catalunya, Illes Balears, Languedoc-Roussillon i Midi-Pyrénées.
 
L’acte, celebrat a la seu de les institucions europees a Barcelona, ha comptat amb la participació, entre d’altres, d’Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, de Manel Camós, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, i de Salvador Sedó, director general de Relacions Exteriors. L’Eurocampus, el portal www.eurocampusweb.eu, és un gran pol universitari europeu i els seus eixos d’actuació fonamentals són la mobilitat d’estudiants i investigadors, l’enfortiment de la cooperació en R+D+I i l’explotació d’un campus virtual d’interacció entre tots els seus membres.
 
En aquest sentit, Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, ha afirmat que: “l'Eurocampus marca un model innovador, únic al món, en cooperació en R+D+I i en mobilitat d'estudiants i investigadors, amb un impacte directe al territori, a més de mig milió d'estudiants, més de 40.000 investigadors i 100 centres d’educació superior”.
 
En l’àmbit de la mobilitat estudiantil, l’Eurocampus ha posat en marxa un nou doble grau, pioner a Catalunya, mitjançant el qual els estudiants poden obtenir una doble titulació en Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de Toulouse. La creació de nous graus i màsters conjunts forma part d’un dels eixos forts del projecte.
 
També s’impulsa actualment un nou projecte d’ensenyament superior en el camp de la formació en turisme que té per objectiu arribar a crear titulacions conjuntes, intercanvis de docents i programes de practiques i convalidacions de crèdits. En aquest projecte hi participen la Universitat de Girona, la Universitat de les Illes Balears i la Universitat de Toulouse. En l’àmbit de la mobilitat dels professors i investigadors l’Euroregió vol promoure càtedres Eurocampus que permetin el treball en comú d’investigadors i professors.
 
Tanmateix, l’Eurocampus ha iniciat un programa per facilitar l’aprenentatge de les diferents llengües de l’Euroregió com a eines de mobilitat: el projecte IC4 amb l’objecte de facilitar la intercomprensió del català, francès, castellà i occità. L’iniciativa s’iniciarà amb un programa pilot per estudiants del curs 2011-2012 en 4 ciutats universitàries de l’Euroregió (Barcelona, Palma, Toulouse i Perpinyà).
 
L’Eurocampus vol reforçar també la cooperació en innovació. Els quatre territoris de l’Euroregió han desenvolupat nombrosos clústers o pols de competitivitat al voltant dels seus sectors d’excel·lència. Per guanyar pes a nivell europeu, l’Euroregió cerca afavorir l’apropament i les interaccions entre aquestes estructures per aconseguir, principalment, oferir respostes comunes a les convocatòries de projectes de la Unió Europea.

Font: Oficina de Premsa - Secretaria d'Universitats i Recerca

Entitats relacionades amb FCRi