« Tornar

El Govern obre els primers ajuts de la fase 'Mercat' del Programa 'Indústria del Coneixement'

El Govern obre els primers ajuts de la fase 'Mercat' del Programa 'Indústria del Coneixement'

Es tracta de préstecs participatius que suposaran aportacions d'entre 50.000 i 200.000 euros per a empreses de base científica. El programa acompanya els projectes de prototipatge d'aquestes empreses fins a introduir-los en el mercat. 

Barcelona, 1 de setembre de 2015

El Govern ha publicat la primera convocatòria d’ajuts Mercat, corresponent a la tercera fase del Programa Indústria del Coneixement que té com a objectiu afavorir el desenvolupament de noves empreses de base científica. Aquest ajut consisteix en la prestació de l’aval per al 80% del risc viu dels préstecs participatius atorgats a empreses sorgides de les universitats i dels centres d’investigació per a la introducció al mercat els resultats de la recerca.

Amb l’obertura d’aquesta tercera línia d’ajuts, es completa la posada en marxa del Programa Indústria del Coneixement que “vol impulsar la creació i la consolidació d’un ecosistema empresarial nou, d’alt valor afegit i intensiu en coneixement”, tal i com ha destacat el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà. Aquest programa forma part de l’estratègia d’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) que promou la recerca, el desenvolupament i la innovació “com a motor del teixit productiu”, ha recordat Castellà. La RIS3CAT preveu “posar en valor el coneixement i la transferència innovadora com a uns dels instruments bàsics per aconseguir aquest objectiu”, ha afegit el secretari d’Universitats i Recerca.

La línia d’ajuts oberta per l’Institut Català de Finances (ICF) garanteix préstecs participatius de 2 milions d’euros a través de la qual es preveu finançar uns 20 projectes Concretament, es preveu que les aportacions per nova empresa oscil·laran entre els 50.000 i els 200.000 euros. Aquest finançament serà en règim de conversió pública i privada. Així, per cada euro aportat per inversors privats, l’ICF n’aportarà fins a dos de crèdit.

En aquesta fase de capitalització ‘early-stage’, la línia d’ajuts està destinada a l’inici de l’acció comercial i la producció, entre d’altres. Les empreses beneficiàries, sorgides de les universitats i els centres de recerca, hauran de donar compliment al pla de negoci presentat en un termini màxim de 5 anys.

Els préstecs estan cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del programa JEREMIE. Indústria del Coneixement és un dels primers programes que compta amb el finançament procedent del nou període de fons FEDER (2014-2020). D’aquesta manera, el Govern segueix les indicacions de la Unió Europea de traslladar la destinació d’aquest finançament a l’àmbit del coneixement (From bricks to brains).

Les sol·licituds per accedir a la línia d’ajuts Mercat es poden formalitzar fins al 31 d’octubre a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), que s’encarrega de la gestió el programa.

Tres tipus d’ajuts

El Programa Indústria del Coneixement consta d’altres dos tipus d’ajuts: Llavor i Producte. La fase Llavor està destinada a la protecció del coneixement generat i a les primeres proves (preprototips), mentre que la de Producte afavoreix la prototipació de la tecnologia o producte. Les primeres crides d’aquestes dues fases es van convocar el gener passat amb un èxit de participació ja que van concórrer un total de 176 projectes. Els finalment seleccionats (24 de Llavor i 9 de Producte) van rebre ajuts per un import de 25.000 euros per a cada projecte, en el cas de Llavor, i de fins a 150.000 euros en la fase Producte.

El programa Indústria del Coneixement s’emmarca en l’estratègia del Govern per transferir la tecnologia i el coneixement al sector empresarial i preveu la mobilització de fons de 30 milions d’euros en 5 anys.

Una de les principals fortaleses del programa és que s’implementa en un moment de maduresa del sistema català de recerca, amb un alt nivell d’excel·lència científica. Així mateix, el comitè avaluador encarregat d’examinar els projectes estarà integrat per persones externes, de prestigi i acreditada experiència. Un altre factor per assegurar l’èxit del programa és l’accés al finançament i la mobilització de capital privat.

Entitats relacionades amb FCRi