« Tornar

25 centres escolars catalans incorporaran científics jubilats i emèrits el curs 2015-16 dins el programa Amgen Exper(i)ència

25 centres escolars catalans incorporaran científics jubilats i emèrits el curs 2015-16 dins el programa Amgen Exper(i)ència

Amgen Exper(i)ència està organitzat per la companyia biotecnològica Amgen, en el seu 25è aniversari a Espanya, i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).  El seu objectiu és proporcionar una més completa i actualitzada educació científica i tècnica als joves catalans.

Barcelona, 16 de setembre de 2015

Un total de 25 científics jubilats i emèrits col·laboraran amb sengles centres escolars catalans de primària, secundària i batxillerat el curs 2015-2016 en el marc del nou programa Amgen Exper(i)ència, organitzat per la companyia biotecnològica Amgen i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), amb el recolzament del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Amgen, amb seu a Barcelona, celebra així el seu 25è aniversari a Espanya.

L’objectiu d’Amgen Exper(i)ència és proporcionar una més completa i actualitzada educació científica i tècnica als joves mitjançant la participació de científics jubilats a les escoles.

Pertanyents a diferents disciplines del camp de les Ciències de la Vida, els científics han estat reclutats mitjançant Internet la passada primavera i seleccionats per un comitè d’experts independents. Posteriorment, cadascun d’ells ha estat assignat a un centre i etapa educativa concrets fins a cobrir les 25 escoles previstes d’arreu Catalunya (vegeu quadre a continuació).

El programa Amgen Exper(i)ència  parteix de la creença que els científics que han dedicat tota la seva vida a la ciència poden ajudar a millorar l’aprenentatge de les ciències a les escoles facilitant al professorat de Ciències de Catalunya la seva extensa i exigent tasca docent. S’aposta, en aquest sentit, per les capacitats i el talent dels científics que ja no viuen les exigències de productivitat del món laboral. Cada científic s’associa al professorat d’un centre per treballar amb total flexibilitat decidint conjuntament què seria adient per a l’alumnat i per al professorat. S’hi estableix així un procés d’interacció entre el científic i el mestre, per tal d’aportar innovació i/o actualització a l’aula.

Amgen Exper(i)ència és la segona col·laboració en l’àmbit educatiu de l’FCRi i Amgen després de desenvolupar el curs 2014-2015 el programa d’actualització científica per a docents en ciències de la vida de secundària Amgen Teach, que romandrà operatiu dos cursos més. En el seu primer any, s’han format 100 docents catalans del total de 300 previstos per als tres anys de vida del programa. La iniciativa està finançada per l’Amgen Foundation amb 2 milions d’euros i s’aplicarà a 10 països europeus durant 3 anys, essent la primera vegada que va arribar a l’Estat espanyol.

L’objectiu d’Amgen Teach és augmentar la capacitat dels docents per aplicar estratègies d’ensenyament basades en la indagació i la capacitat de resoldre problemes. Un canvi de paradigma que, finalment, vol despertar l’interès dels estudiants per les carreres científiques.

Programa Amgen Exper(i)ència: escoles i científics participants curs 2015/2016

Entitats relacionades amb FCRi