« Tornar

El VHIR inaugura la segona edició del Màster en Recerca Biomèdica Translacional, iniciativa recolzada per l’FCRi

El VHIR inaugura la segona edició del Màster en Recerca Biomèdica Translacional, iniciativa recolzada per l’FCRi

Barcelona, 1 d’octubre de 2015

Dimarts 29 de setembre es va donar el tret de sortida a la 2a edició del Màster en Recerca Biomèdica Translacional del Vall d’Hebron Institut de Recerca VHIR i es van lliurar els diplomes de la 1a edició. L’acte va comptar amb la presència del Dr. Manel Esteller, director del programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge IDIBELL, que va pronunciar la conferència magistral “Epigenetics in Health and Disease”.

La Laia París, estudiant de la 1a edició del màster va protagonitzar un dels moments més emotius de l’acte d’inauguració. Sota una projecció de fotografies informals amb companys de laboratori i del màster, va explicar els motius que la van portar a inscriure’s: “Tenia clar que el que volia fer era una ciència pràctica, una ciència útil. En una paraula, translacional. Volia formar part de l’equip d’investigadors que, una mica a l’ombra, treballa cada dia al costat dels metges i professionals de l’hospital per millorar la vida dels pacients”.

La Laia va fer les pràctiques al laboratori de Recerca Translacional del Càncer en la Infància i l’Adolescència, dirigit pel Dr. Josep Sánchez de Toledo. Allà, en paraules seves, va tenir l’oportunitat de “conviure en un entorn hospitalari del més alt rendiment, de veure com interactuen l’atenció mèdica i la investigació, d’assistir a conferències de prestigi, i de l’exclusivitat de tenir accés a mostres humanes en unes instal•lacions amb totes les prestacions”.

També va tenir unes paraules d’agraïment al Vall d’Hebron el Dr. Manel Esteller. Després de confessar que sentia que tornava a casa, tal com li ha passat sempre que torna a tots els centres on ha treballat, va deixar clar als estudiants una cosa: “L’única competència que tenim els investigadors és el càncer, l’alzheimer, la diabetis i la resta de les malalties”.

A banda de la conferència magistral i de lliurar-se els diplomes als estudiants del màster, a l’acte també es van entregar les beques de 3.015,52 euros cadascuna als 6 estudiants de la segona edició amb les millors qualificacions. Aquestes beques han estat possible gràcies a la col•laboració d’empreses i institucions que han apostat, algunes per segon any consecutiu, a la formació d’investigadors de primer nivell. El director de Ferrer Advanced Biotherapeutics, el Dr. Andrés Fernández, va lliurar dues beques; el Sr. Sergi Solans, director de l’oficina del Banco Santander a l’Hospital, va lliurar-ne dues més; el Dr. Artur Palet, director de Business Development de Roche, va lliurar-ne una; i la Sra. Laura Rubio, directora de Comunicació i Divulgació de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació, i la co-coordinadora del màster en nom del VHIR, la Dra. Francina Munell, van lliurar l’última beca.

L’acte va ser presidit pel Dr. Gabriel Capellà, responsable de Recerca, Innovació i Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i va comptar amb la participació del Dr. Lluís Tort, vicerector de Projectes Estratègics i Planificació de la Universitat Autònoma de Barcelona; el Sr. Francesc Iglesias, adjunt a la Gerència de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; la Dra. Maria Josep Cerqueira, directora de Docència de l’Hospital; i el Dr. Joan Comella, director del VHIR. Els coordinadors dels mòduls del màster i molts dels seus professors tampoc es van voler perdre el comiat dels antics alumnes i la benvinguda dels nous estudiants.

Com a novetat d’aquesta segona edició del màster, els alumnes hauran d’escollir tres de les sis assignatures optatives, impartides per investigadors i metges en actiu a l’hospital: Malalties del Cervell i del Sistema Nerviós Perifèric; Malalties Cardiovasculars i Renals; Malalties Oncològiques; Malalties Hepàtiques i Digestives; Microbiologia, Malalties Infeccioses i Patologia Crítica; i Malalties Respiratòries, del Sistema Immune, Sistèmiques i Endocrines. També s’introduiran noves classes en competències transversals com ara la comunicació i la divulgació científica, el desenvolupament de negoci, la sol•licitud de convocatòries nacionals i internacionals, i la gestió de projectes.

El programa pretén formar investigadors d’excel•lència amb la combinació necessària de coneixements i competències científiques i mèdiques per contribuir a l’èxit de la recerca biomèdica translacional del futur. El màster està encaminat a la carrera científica, amb accés al programa de doctorat, i ofereix als alumnes la possibilitat d'escollir l'àrea dins de la biomedicina que vulguin per fer la formació i les pràctiques. En aquest sentit, el màster és una excel•lent ocasió per endinsar-se en un laboratori de recerca translacional en patologies humanes i treballar amb metges i investigadors de primer nivell.

Més informació: http://www.vhir.org/portal1/master/

 

Entitats relacionades amb FCRi