« Tornar

Presentada la tercera edició del programa d’actualització científica per a docents d'educació infantil i primària Petits Talents Científics

Presentada la tercera edició del programa d’actualització científica per a docents d'educació infantil i primària Petits Talents Científics

Barcelona, 16 d’octubre de 2015

Antoni Esteve, president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi),Txema Castiella, gerent de l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona; i Jordi Portabella, director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària ‘la Caixa’ van inaugurar ahir el programa d'actualització científica per a mestres d'educació infantil i primària Petits Talents Científics corresponent al curs 2015-2016, coorganitzat per les tres entitats i que enguany arriba a la seva tercera edició.

A banda d’aquestes intervencions, la sessió informativa, adreçada als docents participants a la iniciativa i celebrada a la seu de l’Institut d’Educació, va incloure diferents ponències tècniques i metodològiques a càrrec del l’equip organitzador del programa. Petits Talents Científics vol fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències de l’alumnat d'educació primària.

El seu objectiu és proporcionar als docents d'educació infantil i primària dels centres educatius públics de Barcelona recursos i orientacions pedagògiques que els ajudin a implantar metodologies més participatives i creatives a l'aula i que permetin la realització de petits treballs de recerca i de pràctiques experimentals per part de l'alumnat.

El programa ofereix cursos d'aplicació de metodologia científica, on s'actualitzen els coneixements científics dels assistents alhora que s'exposen propostes d'experiments que els mestres poden fer fàcilment a l'aula. Es tracta de cursos de 20 hores de formació reconeguts pel Consorci d'Educació de Barcelona. El primer d’ells, per al cicle mitjà i superior d'educació primària, porta com a títol "Investiguem la matèria" i se centrarà en aspectes essencials de la seva estructura i comportament, incloent-hi conceptes com ara els canvis d'estat, la densitat, el volum o la massa, que formen part del currículum d'educació primària.

El segon seminari, adreçat al segon cicle d'educació infantil i cicle inicial d'educació primària, té com a títol "Aprendre ciència a les primeres edats: reptes i propostes". Aquest curs vol promoure experiències positives d'aprenentatge i apropament a la ciència a través de l'activitat exploratòria a l'aula, estudiant les característiques i materials que han de tenir les propostes, el paper dels adults, entre d’altres aspectes, partint d’una anàlisi distesa de les experiències existents.

El programa inclou els denominats Encontres de Petits Talents Científics, com a cloenda dels cursos, que es realitzaran a CosmoCaixa Barcelona, per tal que les escoles mostrin els projectes elaborats i puguin intercanviar vivències. El 3 i 4 de maig de 2016 es duran a terme els Encontres del curs d'educació primària, que consistiran en un congrés d'experiències presentades per l'alumnat; i  l'11 de maig de 2016 es realitzarà l'Encontre del curs d'educació infantil amb la participació de l'alumnat.


     

Entitats relacionades amb FCRi