« Tornar

La Setmana de la Ciència celebra la 20a edició amb més de 300 activitats gratuïtes de divulgació científica

La Setmana de la Ciència celebra la 20a edició amb més de 300 activitats gratuïtes de divulgació científica

Destaquen el concurs fotogràfic de l'SC'15 a Instagram i el quart torneig del joc interactiu RYM entre diferents equips de les universitats catalanes.

Barcelona, 11 de novembre de 2015

La 20a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’15) se celebrarà del 13 al 22 de novembre, amb un ampli ventall de més de 300 activitats multidisciplinàries de divulgació cientificotecnològica. L’actual edició pren com a eixos temàtics centrals la llum i els sòls amb motiu de la celebració, aquest 2015, de l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum i de l’Any Internacional dels Sòls. Aquestes temàtiques es proposen com a fil conductor, tot i que sense excloure’n cap altra àrea científica. Així, arreu de 50 municipis catalans s’oferiran conferències i taules rodones, jornades de portes obertes a centres de recerca i museus, cursos i tallers i exposicions, tots ells gratuïts i per molts diversos públics.

La Setmana de la Ciència arriba a la 20a edició i, en aquestes dues dècades de divulgació científica, prop de 3 milions de persones han participat en aquest esdeveniment (amb una mitjana anual d’uns 150.000 assistents) organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement.

L’SC’15 compta amb la col·laboració de nombroses institucions i entitats del sistema català de recerca i innovació, prop de 100 en aquesta ocasió, entre elles les 12 universitats de Catalunya: UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC, URL, UVic-UCC, UIC i UAO. També té el suport de Gas Natural Fenosa, Esteve, Obra Social ‘la Caixa’ i Movistar. El programa complet es pot consultar al web de l’FCRi (www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia).

Conferència inaugural de Romain Quidant

La 20a Setmana de la Ciència s’inaugurarà el dilluns 16 de novembre al l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) en un acte presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, que comptarà amb la l’assistència del secretari d’Universitats i Recerca, Lluís Jofre, el patró de l’FCRi, Enric Banda, i el president de l’IEC, Joandomènec Ros. La conferència inaugural anirà a càrrec de Romain Quidant, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), especialitzat en nanoòptica (interacció entre la llum i la matèria a nanoescala), i Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2014. El seu títol serà Nanofotònica i Salut: obrint noves perspectives en la diagnosi precoç i tractaments menys invasius.

Concurs fotogràfic a Instagram i nova edició del joc científic RYM

Enguany, es convoca la primera edició del concurs fotogràfic de la Setmana de la Ciència a través d’Instagram. El concurs està obert a qualsevol persona que participi en una de les activitats programades. Les imatges han de ser inèdites i s’ha d’esmentar el nom i data de l’acte i etiquetar-les com a #fotoSC15. El guanyador/a rebrà com a premi una tauleta Samsung.

D’altra banda, per apropar la ciència als joves de 16 a 20 anys, es promou per quart any consecutiu el joc RYM (Research Your Mind), de format pregunta-resposta disponible per a dispositius mòbils, navegadors web i Facebook. El joc RYM permet jugar i esbrinar el nivell de coneixements bàsics sobre diferents camps científics. En aquesta quarta edició disposa de 400 preguntes.

El dilluns 16 de novembre se celebrarà una competició en directe entre diversos equips de les universitats catalanes, formats cadascun per dos estudiants de primer curs de grau. Jugaran amb la versió web del joc (www.rym.cat), a les 18.00 hores, al Mobile World Centre Espai Movistar (c/ Fontanella, 2, Barcelona). Els guanyadors/res i segons classificats/des seran premiats amb unes tauletes de Samsung.

Dia de la Ciència a les Escoles

Una altra de els activitats destacades de l’SC15 és el Dia de la Ciència a les Escoles. Sota l’eslògan La ciència en primera persona, el dimecres 18 de novembre a les 11.30 hores, 100 investigadors –procedents de diverses institucions de recerca de Catalunya– realitzaran simultàniament conferències en centres d’Educació Secundària d’arreu Catalunya, així com en diferents locals adaptats per rebre l’alumnat.

L’objectiu d’aquesta activitat, que organitza l’FCRi –en el marc del seu programa Ciència i Aula– en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, és impulsar el coneixement de la ciència i les vocacions científiques entre els estudiants d’ESO i Batxillerat. El Dia de la Ciència a les Escoles ha estat seguit per 131.521 alumnes, 6.754 professors i 1.352 escoles de 2004 a 2014, comptant amb un total de 990 científics conferenciants.

Passejades per la Ciència i la Història

Com a activitat singular organitzada des de la Secretaria d’Universitats i Recerca, destaquen dues de les “Passejades per la Ciència i la Història”. Concretament, les que tindran lloc per Barcelona i Figueres i que permetran descobrir la ciència i la història relacionada amb ambdues ciutats. Els itineraris duren dues hores i mitja i compten amb un guia i dramatització amb actors.

La primera ruta, Les fonts d’energia a la Ciutat Comtal (Barcelona, 14 de novembre, 10.30 h), farà un recorregut que descobreix els canvis tecnològics i energètics viscuts per Barcelona al llarg dels segles. El segon circuit, Cronologia, meteorologia i climatologia (Figueres, 21 de novembre, 11.00 h) mostrarà l’origen i evolució d’alguns dels instruments que permeten mesurar i controlar el nostre entorn, com ara els rellotges, termòmetres, balances i altres. Més informació a: www.gencat.cat/recerca/circuits.

Entitats relacionades amb FCRi