« Tornar

El Dia de la Ciència a les Escoles porta de nou la recerca a les aules amb la participació de 100 investigadors

El Dia de la Ciència a les Escoles porta de nou la recerca a les aules amb la participació de 100 investigadors

Barcelona, 18 de novembre de 2015

Sota l’eslògan La ciència en primera persona, s’ha desenvolupat durant aquest matí, en el marc de la 20a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’15), una nova edició del Dia de la Ciència a les Escoles, en el qual 100 investigadors –procedents de diverses institucions de recerca de Catalunya– ha realitzat simultàniament conferències en centres d’Educació Secundària d’arreu Catalunya, així com en diferents locals adaptats per rebre l’alumnat.

L’objectiu d’aquesta activitat, que organitza la Fundació catalana per a al Recerca i la Innovació (FCRi) –en el marc del seu programa Ciència i Aula– en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, és impulsar el coneixement de la ciència i les vocacions científiques entre els estudiants d’ESO i Batxillerat. El Dia de la Ciència a les Escoles ha estat seguit per 131.521 alumnes, 6.754 professors i 1.352 escoles de 2004 a 2014, comptant amb un total de 990 científics conferenciants.

La pròpia seu central del Departament d’Ensenyament ha acollit una d’aquestes conferències, retransmesa en directe per videostreaming a tots els centres docents de Catalunya., i protagonitzada per la investigadora Lara Laparra, de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

En aquesta xerrada, Laparra ha realitzat una breu explicació de què és la llum (un dels temes centrals de l’SC’15 amb motiu de l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum), quines longituds d’ona diferents hi ha i com funcionen els nostres ulls. A continuació, s’ha fet un resum de les diferents aplicacions on s’utilitza la llum amb vídeos explicatius. Finalment, s’ha portat a terme una introducció a la microscòpia de fluorescència en super-resolució, utilitzada per exemple per a estudiar proteïnes presents a les sinapsis de les neurones, massa petites per a la microscòpia convencional, tot explicant a grans trets l’encefalitis autoimmune, una malaltia relacionada amb aquestes proteïnes.

La investigadora Lara Laparra Cuervo és llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona. Màster Eutophotonics Erasmus Mundus per Aix Marseille University (França), KIT (Karlsruhe Institute of Technology) (Alemania), UPC, UB i UAB (Espanya). Actualment té una beca Severo Ochoa al grup Advanced Fluorescence Imaging and Biophysics de l’Institut de ciències fotòniques (ICFO).

 

 

Entitats relacionades amb FCRi