« Tornar

El Govern impulsa una web que explica el paper de la Mancomunitat de Catalunya com a motor de desenvolupament científic del país

El Govern impulsa una web que explica el paper de la Mancomunitat de Catalunya com a motor de desenvolupament científic del país

La web ha estat creada amb la col·laboració de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), en el marc de la 20a Setmana de la Ciència.

Barcelona, 20 de novembre de 2015

El Govern, a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca, ha creat la pàgina web http://mancomunitaticiencia.cat que, amb el títol Una ciència al món. La modernitat científica de Catalunya a la Mancomunitat, descriu el paper rellevant de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925) com a impulsora de la ciència i la tecnologia al nostre país. La web ha estat creada amb la col·laboració de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), en el marc de la 20a Setmana de la Ciència, que fins aquest diumenge té lloc arreu del territori català.
 
El contingut de la pàgina està estructurat en diferents seccions, a les que s’accedeix a través d’un menú amb quatre opcions. Així, La Mancomunitat és una introducció, contextualització i descripció dels antecedents històrics i polítics. A Despertant la consciència del país s’explica el canvi cultural i de pensament de l’època, com a conseqüència de les transformacions socials i la demanda de noves eines de coneixement. A la secció Cervells polítics i científics de la Mancomunitat es descriu el paper de diferents personalitats del món de la política i la cultura del país en l’àmbit de l’educació superior. Alguns d’ells són Eugeni d’Ors o Esteve Terradas, aquest últim de manera destacada en l’àmbit científic, i que, juntament amb altres personalitats, van formar part del Consell de Pedagogia que s’encarregava d’impulsar accions en àmbits de l’ensenyament superior i culturals. Finalment, la tasca de promoció de “l’alta cultura i els cursos monogràfics d’alts estudis i d’intercanvi” s’explica a La ciència de la Mancomunitat al món. En aquest capítol es descriu l’arribada de professors i científics internacionals a Catalunya i com la Mancomunitat va potenciar, i sovint finançar, l’estada d’estudiants catalans a altres països. La biomedicina va ser un dels camps que, precisament, més va beneficiar-se a curt termini amb el retorn dels coneixements adquirits amb aquests intercanvis. Un dels continguts destacats, que mereix un tractament específic, és la visita que Albert Einstein va fer a Catalunya al febrer de 1923.
 
La pàgina inclou també, en un emplaçament destacat, l’enllaç que permet descarregar en format pdf el llibre Una ciència al món, de Fèlix Villagrasa. El volum recull en 56 pàgines els continguts desenvolupats en la web del mateix títol.
 
La Setmana de la Ciència (http://setmanaciencia.fundaciorecerca.cat/) és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement. Enguany celebra la seva 20a edició i inclou més de 300 activitats gratuïtes de divulgació científica dedicades a la llum i els sòls, atès que el 2015 és l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum i l’Any Internacional dels Sòls.

Entitats relacionades amb FCRi