« Tornar

4.500 escolars participen a les 90 activitats del programa Amgen Exper(i)ència, conduïdes per científics jubilats i emèrits

4.500 escolars participen a les 90 activitats del programa Amgen Exper(i)ència, conduïdes per científics jubilats i emèrits

El programa vol completar i actualitzar l’educació científica i tècnica dels joves catalans mitjançant la participació de científics jubilats que realitzen activitats per a alumnes i de suport al professorat a 25 escoles catalanes.

•    El programa vol completar i actualitzar l’educació científica i tècnica dels joves catalans mitjançant la participació de científics jubilats que realitzen activitats per a alumnes i de suport al professorat a 25 escoles catalanes.

Barcelona, 9 de febrer de 2016

4.500 alumnes de primària, secundària i batxillerat de 25 escoles catalanes participen en les 90 activitats de caire científic per al curs 2015-2016 del programa Amgen Exper(i)ència. Un equip de 25 investigadors jubilats i emèrits, o en la darrera fase de les seves carreres, porta a terme diferents accions de formació científica el curs 2015-2016 pel mateix nombre d’escoles.

L’objectiu és completar i actualitzar l’educació científica i tècnica dels joves i donar suport al professorat. Amgen Exper(i)ència està organitzat per la farmacèutica biotecnològica Amgen i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Amgen, amb seu a Barcelona, va complir en 2015 25 anys de presència a Espanya i ho ha volgut celebrar posant a l’abast dels joves catalans els millors científics emèrits del país.

Xerrades pràctiques sobre disciplines científiques com ara la neurologia, la genòmica, la robòtica, la química, la medicina, la biotecnologia, la bioètica, la microbiologia o l’ecologia; combinades amb conferències de caràcter transversal amb una clara voluntat de crear referents de futur motivadors, tocant temes com les sortides professionals de la ciència, les dones científiques o la vida real dels científics, són la part del lleó del menú docent configurat pels 25 participants (entre ells, 9 dones) que col·laboren desinteressadament amb Amgen Exper(i)ència. Unes accions que es complementen amb un faceta de suport pràctic i proper tant a l’alumne, orientant-lo, per exemple, per a planificar i fer el seu treball de recerca o a presentar i comunicar els resultats; com al professorat, ajudant-lo a programar i executar activitats de contingut científic.

El programa d’activitats ha estat dissenyat conjuntament per cada binomi científic -escola i s’ha anat aplicant des del primer trimestre, amb un total de 25 activitats completades, i continuant durant el segon i tercer trimestre -amb altres 65 activitats en actiu o programades fins a fi de curs. Pertanyents a diferents disciplines del camp de les ciències de la vida, els científics van ser reclutats mitjançant Internet la primavera de 2015 i seleccionats per un comitè d’experts independents. Posteriorment, cadascun va ser assignat a un centre i etapa educativa concrets fins a cobrir les 25 escoles previstes d’arreu Catalunya (vegeu quadre a continuació).

El programa Amgen Exper(i)ència parteix de la creença que els científics que han dedicat tota la seva vida a la ciència poden ajudar a millorar l’aprenentatge de les ciències a les escoles facilitant al professorat de Ciències de Catalunya la seva extensa i exigent tasca docent. S’aposta, en aquest sentit, per les capacitats i el talent dels científics que ja no viuen les exigències de productivitat del món laboral. Cada científic s’associa al professorat d’un centre per treballar amb total flexibilitat decidint conjuntament què seria adient per a l’alumnat i per al professorat. S’hi estableix així un procés d’interacció entre el científic i el mestre, per tal d’aportar innovació i/o actualització a l’aula.

Amgen Exper(i)ència és la segona col·laboració en l’àmbit educatiu de l’FCRi i Amgen després de desenvolupar el curs 2014-2015 el programa d’actualització científica per a docents en ciències de la vida de secundària Amgen Teach, que roman operatiu l’actual curs 2015 – 2016 i continuarà el curs 2016 – 2017. En el seu primer any, va formar 100 docents catalans del total de 300 previstos per als tres anys de vida del programa. La iniciativa està finançada per l’Amgen Foundation amb 2 milions d’euros i s’aplicarà a 10 països europeus durant 3 anys, essent la primera vegada que va arribar a l’Estat espanyol.

 

Programa Amgen Exper(i)ència: escoles i científics participants (curs 2015- 2016)

 

Escola

Científic/a

Àgora Sant Cugat International School (Sant Cugat del V.)

Julià Cufí

Col·legi Padre Damián Sagrados Corazones (Barcelona)

Fausto Garcia

Escola El Sagrer (Barcelona)

Josep Amat

Escola Garbí Pere Vergés Badalona / Esplugues

Elvira JuanRamon Maria Nogués

Escola Heura (Barcelona)

Joan Ignasi Castelló

Escola Joan Coromines (Mataró)

Pere Vendrell

Escola Mas Rampinyo (Montcada i Reixac)

Pere Gascon

Escola Pau Romeva (Barcelona)

Antoni Accensi

Escola Sant Lluís Gonçaga (La Garriga)

Mercè Izquierdo

Escola Tecnos (Terrassa)

Antoni Gómez

Escola Torrent de Can Carabassa (Barcelona)

Montserrat Rivero

Escola Turó del cargol (Barcelona)

Claudi Mans

Escola Virolai (Barcelona)

José Costa

Fundació Collserola (Barcelona)

Jaume Terradas

IES Francisco de Goya (Barcelona)

Neus Cols

INS Castellar del Vallès (Castellar del Vallès)

Pilar González

INS Ferran Tallada (Barcelona)

August Corominas

INS Francesc Macià (Cornellà)

Vicenç Torra

INS Menéndez y Pelayo (Barcelona)

Carme Gelpí

INS Sant Quirze (Sant Quirze del Vallès)

Joan Domènech Ros

Institut Ausiàs March (Barcelona)

Dolors Ludevid

Institut Gabriel Ferrater (Reus)

Albert Bordons

Institut Secretari Coloma (Barcelona)

Nuria de Vera

Institut XXV Olimpíada (Barcelona)

Àngel Messeguer

Jesuïtes Gràcia Col.legi Kostka (Barcelona)

Miquel Llobera

 

Sobre Amgen

Amgen està compromesa a portar el potencial de la biologia per als pacients que pateixen malalties greus mitjançant el descobriment, desenvolupament, fabricació i lliurament de teràpies humanes innovadores. Aquest enfocament comença utilitzant
eines com ara la genètica humana avançada per desxifrar les complexitats de la malaltia i comprendre els fonaments de la biologia humana. Amgen se centra en les àrees per a les quals hi ha una demanda mèdica no satisfeta i aprofita la seva  expertesa en la fabricació de productes biològics lluitant per trobar solucions que millorin els resultats en matèria de salut i que millorin notablement la vida de les persones. Pionera en biotecnologia des del 1980, Amgen ha crescut fins esdevenir l’empresa farmacèutica biotecnològica independent més gran del món, tot arribant a milions de pacients a escala mundial.

Més informació: www.amgen.com

 

Sobre la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi)

L’FCRi, entitat de caràcter privat fundada el 1986, treballa en la promoció del talent científic des de l’escola mitjançant el seu programa Ciència i Aula. Simultàniament, desenvolupa un paper d’interfície entre el sector públic de la recerca i el sector privat, productiu i empresarial, mitjançant el seu programa Ciència-Empresa.

Més informació: www.fundaciorecerca.cat. Twitter: www.twitter.com/fundaciorecerca

Entitats relacionades amb FCRi