« Tornar

La faceta atractiva i motivadora de la recerca torna al Saló de l’Ensenyament amb l’EspaiCiència

La faceta atractiva i motivadora de la recerca torna al Saló de l’Ensenyament amb l’EspaiCiència

Està format per 14 estands d’universitats, centres de recerca i entitats vinculades a la ciència, que oferiran un programa continu d'experiments científics interactius.

Barcelona, 7 de març de 2016

La faceta atractiva i motivadora de la ciència i dels investigadors torna per vuitè any consecutiu al Saló de l'Ensenyament amb l’EspaiCiència, iniciativa organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) en col·laboració amb Fira de Barcelona. Del 9 al 13 de març, l’EspaiCiència (Annex Palau 2) mostrarà en directe la ciència que es fa a Catalunya mostrada d’una manera pràctica, atractiva i propera al jovent, amb l’objectiu d’atraure els joves vers la ciència i fomentar les vocacions científiques i tecnològiques.

Aquest espai de divulgació científica per a joves de 15 a 18 anys, integra 14 estands d’universitats, centres de recerca i d'altres institucions catalanes vinculades a la ciència, que oferiran un programa d'activitats divulgatives i experiments científics lúdics i interactius. L’EspaiCiència es planteja com una eina per als joves estudiants d'ESO i Batxillerat que han de decidir el seu futur professional per tal que puguin tenir un primer contacte pràctic amb el món de la ciència i la tecnologia que els motivi per encaminar el seu futur professional cap una carrera científica.

Dins les demostracions que portaran a terme els diferents grups de recerca de les universitats i centres de recerca destaca la presència d’un cotxe elèctric monoplaça de carreres ecoRZ, desenvolupat per UPC Racing, associació de recerca tecnològica integrada per estudiants de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ESEIAAT-UPC). La mateixa entitat, mitjançant el seu grup d’estudiants d’enginyeria MotoSpirit, exhibirà un prototip propi de motocicleta de competició de 250 cc 4T, que correrà a la competició internacional MotoStudent.

A estands com el de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic – Central de Catalunya (UVic-UCC) s’hi exposaran robots controlats mitjançant la plataforma de hardware lliure Arduino, programes de simulació 3D del genoma humà i de realitat augmentada per mòbils. La ‘fabricació additiva’, nom industrial de la impressió 3D per superposició de capes primes fins modelar peces tridimensionals, centrarà l’activitat de la Fundació CIM-UPC. Aquesta entitat mostrarà algunes de les impressores 3D més innovadores del mercat, com ara la BCN3D Sigma de doble capsal independent i codi obert, aparells cada cop més emprats per la indústria degut a la creixent competitivitat dels seus preus.

L’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB-UPC) exhibirà tecnologies de geolocalització i geoinformació com ara el SandBox o calaix de terra per realitzar models 3D del terreny, drons, làsers de mesura 3D d’objectes i estacions topogràfiques per làser que, combinades amb un PC, crearan plànols topogràfics en directe de l’EspaiCiència. D’altra banda, a l’espai dels Centres de Recerca de Catalunya (CERCA) els estudiants podran parlar amb investigadors que els hi explicaran per què van decidir fer-se científics o com la recerca que fan serà útil per definir la societat del futur. Es podrà interactuar, entre d’altres, amb físics que mostraran que es pot fer amb la llum, paleontòlegs que exhibiran ous de dinosaure, i químics que realitzaran diferents experiments.

Dani Jiménez, Instagram i ‘Passaport Científic’

Com en d’anteriors edicions, el físic i divulgador científic Dani Jiménez, responsable de programa Dinàmiks, del Canal Super 3 de TV3, realitzarà espectacles amb experiments científics en directe els dies 9, 10 i 11 de març en horari de matins (entre 10.00 h i 14.00 h). Enguany es convoca per primer cop el concurs fotogràfic a InstagramViu la ciència a #espaiciència2016’, que permetrà penjar fotos sobre qualsevol activitat de l’espai entre el 9 i el 14 de març. La imatge guanyadora, que rebrà com a premi una tauleta Lenovo, es donarà a conèixer el 30 de març al perfil oficial de l’FCRi a Instragram (@fundaciorecerca).

A l’hora d’animar la participació, s’oferirà de nou el ‘Passaport Científic’, un petit carnet que segellen els diferents expositors als visitants i, un cop completat, recorreguts tots els estands, i lliurat a l’espai de l’FCRi, permet gaudir d’un obsequi.

Entitats participants:

 • Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi)
 • Fundació CIM - UPC
 • Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)
 • Universitat de Barcelona (UB)
 • Facultat de Geologia -UB / Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera-CSIC
 • Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICC)
 • Fundació Obicex - Comunicació Experiencial
 • Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
 • Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (UPC) / Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya
 • Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB - UPC)
 • Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT - UPC)
 • Facultat d'Informàtica de Barcelona (UPC – BarcelonaTech)
 • Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
 • Centres de Recerca de Catalunya – CERCA

 

 

Entitats relacionades amb FCRi