« Tornar

Els Premis Nacionals de Recerca 2015 es lliuraran el 10 de maig al Teatre Nacional de Catalunya

Els Premis Nacionals de Recerca 2015 es lliuraran el 10 de maig al Teatre Nacional de Catalunya

Barcelona, 29 d’abril de 2016

L’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Recerca 2015, presidit pel M. Hble Sr. Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya, se celebrarà el proper dimarts 10 de maig, al Teatre Nacional de Catalunya (Plaça de les Arts, 1) de Barcelona, a les 18.30 hores. La gala serà conduïda pels actors Pere Arquillué i Àgata Roca.

Els Premis Nacionals de Recerca, convocats pel Govern de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors.

Els guardonats de l’edició de 2015 han estat Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l"Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i professor d’investigació ICREA (Premi Nacional de Recerca); Frank Koppens, professor d’Investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) (Premi Nacional de Recerca al Talent Jove); la Fundació Catalunya - La Pedrera (Premi Nacional de Mecenatge Científic); la Fundació Alícia (Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I); i el programa “Quèquicom” de Televisió de Catalunya (Premi Nacional de Comunicació Científica).

Resum curricular guardonats Premis Nacionals de Recerca 2015

Manel Esteller, Premi Nacional de Recerca 2015

Nascut a Sant Boi de Llobregat el 1968, és metge i doctor en Genètica Molecular del Carcinoma de l’Endometri per la Universitat de Barcelona (UB). És professor d’investigació ICREA i director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l"Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), cap del Grup d’Epigenètica del Càncer d’aquest centre, i professor de Genètica de la facultat de Medicina de la UB. Ha estat investigador convidat a l’Escola de Ciències Biològiques i Mèdiques de la Universitat de St. Andrews (Regne Unit); i investigador postdoctoral i associat de l’Escola de Medicina de la Universitat John Hopkins (EUA). D’octubre de 2001 a setembre de 2008 va dirigir el Laboratori d’Epigenètica del Càncer del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), a Madrid.

Esteller ha estat pioner i líder internacional en la recerca en epigenètica (estudi dels canvis heretables en la funció del gens derivats de factors externs o ambientals no relacionats amb la seqüència de l’ADN) com a factor clau en el desenvolupament del càncer. La seva recerca ha estat decisiva en l’estudi de la metilació (modificació bioquímica de l’ADN) com a mecanisme alterador dels gens supressors dels tumors humans. Actualment, centra la seva recerca en l’establiment dels mapes epigenòmics de cèl·lules normals i transformades, l’estudi de les modificacions epigenètiques i els ARNs no codificants i el desenvolupament de nous medicaments epigenètics per a tractar el càncer.

Frank Koppens, Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2015

De nacionalitat holandesa i nascut el 1976, és físic per la University of Technology Eindhoven (Holanda) i doctor en Nanociència Experimental i Computació Quàntica pel Kavli Institut of Nanoscience de la Universitat de Deft (Holanda). És professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) on lidera, amb una beca de la Fundació Privada Cellex, el grup de recerca en nano-optoelectrònica (combinació de sistemes òptics i electrònics relacionats amb la llum a nanoescala).

Koppens ha estat un dels investigadors pioners a nivell mundial a reconèixer el potencial i propietats del grafè, material format per una làmina de carboni d’un sol àtom de gruix, excel·lent conductor de l’electricitat, de producció molt econòmica i amb prometedores aplicacions a la biotecnologia, les comunicacions i l’energia. Les contribucions del guardonat han assentat les bases per a crear sistemes híbrids basats en el grafè i en la nanofotònica de grafè (plasmònica de superfície). Aquesta recerca ha permès fer servir el grafè per transformar la llum en senyals elèctrics per veure i mesurar objectes que l’ull humà no hi veu, tot facilitant la creació de commutadors òptics a nanoescala d’alta eficiència. Sota la direcció de Koppens, el seu grup va desenvolupar el primer fotodetector (detector de llum) basat en grafè d’alta sensibilitat, molt més sensible, lleuger i eficient que els tradicionals basats en electrons i que ha obert la porta a una nova generació d’electrònica de consum.

“Quèquicom”, de Televisió de Catalunya, Premi Nacional de Comunicació Científica 2015

Des de 2006, “Quequicom” divulga la ciència de forma amena i rigorosa, mitjançant un estil únic que utilitza la metàfora i les analogies de manera innovadora per explicar conceptes complexos. Basat en la curiositat i en la vida, aquest programa ha combinat els codis vius del reporterisme, explicant històries amb l’ajut de la ciència, amb el ritme reflexiu dels experiments i demostracions al plató. Aquest enfocament ha fet dels 250 programes emesos de “Quequicom” pel Canal 33 una eina valuosa per a escoles, instituts i universitats.

Fundació Catalunya – La Pedrera, Premi Nacional de Mecenatge Científic 2015

Aquesta entitat porta a terme una tasca ingent d’impulsió de projectes que acosten la ciència a la societat, fomenten les vocacions científiques del jovent, i col·laboren amb els centres de recerca i universitats per a retenir i atraure el talent científic a Catalunya. Entre ells, destaquen els programes “Joves i Ciència”, “Professors i Ciència” i “Bojos per la Ciència”; el de Beques per a Màsters d’Excel·lència, el de beques per a personal investigador amb la URV, el Programa Talents, la Càtedra Ignacio Cirac, les línies d’ajuts universitaris per estudiants que comencen la carrera o inicien programes de postgrau, i el Premi Vanguardia de la Ciència.

Fundació Alícia, Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I 2015

Alícia és un centre d’investigació que porta a terme nombrosos projectes d’innovació, desenvolupament i millora de processos i productes per a la indústria alimentaria, farmacèutica i de restauració. Al seu patronat s’integren la Fundació Catalunya - La Pedrera, la Generalitat i diferents particulars de prestigi. Ha col·laborat amb les següents entitats i empreses: la Fundació FCB; l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària; l’Associació Espanyola contra el Càncer; l’IDIBAPS; Laboratoris Esteve; la Fundació Ampans; Sempio Foods International; la Universitat de Harvard; i la Universitat de Surrey, entre d’altres.

Entitats relacionades amb FCRi