« Tornar

President Puigdemont: "Catalunya és un territori fecund en recerca i talent i l'hem de continuar estimulant"

President Puigdemont:

El cap de l’Executiu ha lliurat aquest vespre els Premis Nacionals de Recerca 2015, les màximes distincions que atorga el Govern en aquest àmbit. El doctor Manel Esteller, investigador d’Epigenètica i Biologia del Càncer, i el professor  Frank Koppens, especialista en nano-optoelectrònica, són alguns dels guardonats per la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació

Barcelona, 11 de maig de 2016

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat avui, en l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Recerca 2015, que Catalunya “és un territori atractiu per al talent” “fecund en recerca”. Per això, s’ha compromès a continuar fent polítiques públiques que “afavoreixin aquest entorn, que estimulin el nostre teixit econòmic perquè continuï fent una aposta decidida per la innovació”, perquè “hem de fer un país que quan hi vagi pel món, quan hi pugui anar en nom propi, la gent l’identifiqui amb una marca i l’associï inconscientment amb aquesta aposta per la recerca”.
 
Els Premis Nacionals de Recerca són les màximes distincions que s’atorguen en l’àmbit de la recerca a Catalunya i amb les quals el Govern, a través de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi), reconeix l’activitat investigadora dels científics vinculats al nostre país. També distingeix la col·laboració entre el sector públic i privat, les accions de mecenatge i la divulgació científica a través dels mitjans de comunicació.
 
El president ha assegurat durant la seva intervenció que poder premiar aquest talent “és un dels actes més dignes i més transcendents al qual podem assistir”, perquè, ha subratllat, “la recerca que distingim a Catalunya ens canviarà la vida”. En aquesta punt, Carles Puigdemont ha destacat la contribució d’Executius anteriors pel que fa al bon nivell de la recerca a Catalunya, fent una especial referència a l’exconseller Andreu Mas Colell, i també a l’esforç de les universitats que “són l’entorn en el qual aquest talent ha pogut créixer”.
 
“Catalunya és un territori fecund en recerca –ha insistit- però és evident que ho ha de ser més, i si podem ampliar recursos i superar els reptes que tenim, arribarem molt lluny”. Per al cap del Govern, el futur al qual ens encaminem ens presenta “una tria senzilla però determinant: o formem part del grup de països que ajuden a canviar el món, les nostres vides, i aquesta és la tria de Catalunya, o formem part dels països que estan condemnats a seguir els canvis que fan altres”.
 
Guardonats de la 26a edició dels Premis
 
En el decurs de la cerimònia de lliurament, que ha tingut lloc al Teatre Nacional de Catalunya, el president ha lliurat els següents guardons:
 
 
-        Premi Nacional de Recerca: Manel Esteller, és professor d’investigació ICREA i director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).
 
-        Premi Nacional de Recerca al Talent Jove: Frank Koppens, és professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) on lidera el grup de recerca en nano-optoelectrònica.
 
-        Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en Recerca i Innovació: Fundació Alícia.
 
-        Premi Nacional de Mecenatge Científic: Fundació Catalunya - La Pedrera.
 
-        Premi Nacional de Comunicació Científica: Quèquicom de Televisió de Catalunya.
 
 
Prèviament a la intervenció del president Puigdemont, ha pres la paraula el president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Antoni Esteve.  També han assistit a l’acte el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; l’expresident de la Generalitat, José Montilla; la consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació, Meritxell Serret; el secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro; els directors generals d’Universitats, Josep Pallarès, i de Recerca, Francesc Ramon Subirada, i la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Mercè Jou.

 

Entitats relacionades amb FCRi