« Tornar

50 joves debaten demà a Barcelona els escenaris de la recerca europea fins al 2050 en una consulta organitzada per l’FCRi

50 joves debaten demà a Barcelona els escenaris de la recerca europea fins al 2050 en una consulta organitzada per l’FCRi

Barcelona, 6 d’octubre de 2016

Uns 50 joves participaran demà 7 d’octubre a la consulta “Què esperes de la ciència i la tecnologia del futur? Consulta ciutadana sobre escenaris de recerca futura”, organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) per encàrrec de la Comissió Europea i amb l’objectiu general d’impulsar una recerca basada en les visions de les persones i en temes i àrees científiques d’importància real per a la vida diària dels ciutadans. La trobada se celebrarà a l’Espai Movistar de Barcelona (C/ Fontanella, 2-4, de 10.00 a 17.00 h).

Aquesta consulta instarà el participants a debatre una sèrie de propostes d’escenaris de recerca prèviament elaborades per ciutadans i experts de tot Europa la passada primavera. Aquests escenaris o futurs programes de recerca afecten àrees o temes d’alta incidència social als quals hauria de respondre la ciència i la tecnologia europees, entre d’altres, l’envelliment saludable, canvi climàtic, seguretat alimentària, subministrament energètic, o la protecció de la llibertat.

Com haurien d’actuar la ciència i la tecnologia davant aquests reptes? Quines haurien de ser les prioritats de la Unió Europea en recerca? Com ens agradaria que fos tecnològicament el futur? Què esperem dels avenços científics i tecnològics? Per tal de respondre a aquestes i molts altres interrogants, els participants es distribuiran a 10 taules de treball conduïdes per un/una moderador/a que ajudarà a gaudir d’un debat fluid i productiu, on s’espera poder compartir i analitzar les diferents opinions.

La jornada s’estructurarà en diverses fases de treball, amb una part individual i d’altres col·lectives per tal de fer una validació, priorització i enriquiment dels escenaris de recerca presentats.

Segons la Comissió Europea, un escenari de recerca és una ‘història hipotètica’ per il·lustrar possibles visions o aspectes de la recerca del futur. No es tracta de prediccions sobre la recerca futura, sinó de simulacions per destacar els desajustaments del present i per revelar les opcions disponibles i les seves possibles conseqüències. L’FCRi ja va organitzar el passat gener una primera consulta, prèvia a aquestes, que va contribuir a l’elaboració dels escenaris de recerca que es debatran actualment, tant en línia com presencialment el 7 d’octubre.

Aquesta consulta, juntament amb una altra prèvia en versió web sobre el mateix contingut, que és pot respondre fins el 19 d’octubre, formen part del projecte europeu ‘Citizen and Multi-Actor Consultation on Horizon 2020’ (CIMULACT). Aquesta iniciativa mobilitza organitzacions de 30 països –l’FCRi en el cas espanyol i català– per tal de donar rellevància la participació dels ciutadans i les parts interessades en la cocreació d’agendes de recerca basades en visions socials, necessitats i demandes reals i validades. Més de 1.000 persones de 30 països han participat en les seves diferents accions.

Entitats relacionades amb FCRi