« Tornar

El “Cafè amb la Recerca” de l’FCRi tanca la temporada 2016 amb una sessió al Sincrotró Alba patrocinada per IberCaja

El “Cafè amb la Recerca” de l’FCRi tanca la temporada 2016 amb una sessió al Sincrotró Alba patrocinada per IberCaja

El “Cafè amb la Recerca”, impulsat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), és un punt de trobada en un format molt proper entre entitats de recerca i empreses per trobar possibles vies de col·laboració. IberCaja, membre del patronat de l’FCRi, patrocina 5 sessions d’aquest espai de contacte entre ciència i indústria. 11 empreses de diferents sectors coneixeran en directe les instal·lacions i serveis que ofereix als investigadors aquesta gran infraestructura científica.

Barcelona, 28 de novembre de 2016

El Sincrotró ALBA, font de llum de sincrotró de tercera generació situada a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) que és actualment la més important del seu tipus a la Mediterrània, acollirà dijous 1 de desembre 11 empreses catalanes de diferents sectors en una nova sessió del “Cafè amb la Recerca”, punt de trobada entre ciència i empreses organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i patrocinat per IberCaja, patró d’aquesta entitat. A la sessió, els participants coneixeran l’oferta de serveis per a la  recerca de la infraestructura per tal de trobar possibles vies de col·laboració.

Organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), el Cafè és un punt de trobada distès i molt proper entre entitats i infraestructures de recerca i teixit empresarial per identificar interessos i potencials sinergies en comú. La nova sessió comptarà amb les intervencions, per part del Sincrotró ALBA, de Caterina Biscari, directora; Alejandro Sánchez Grueso, director de l’Oficina Industrial i de Projectes; i Miguel Ángel García Aranda, director científic.

L’acte inclourà també la participació de José María Santos, responsable d’Institucions i Col·lectius Arc Mediterrani d’IberCaja. El públic assistent estarà integrat, entre d’altres, per directius de les empreses Lípidos Santiga (Lipsa); Auto Ochenta y Ocho; Intersport; Euromed; Natura Bissé Internacional; Bioquim; Provital Grup; Hipertin; Bella Aurora Labs; Crysforma, Kern, Enantia, Almirall i Ferrer.

El Sincrotró ALBA és un complex d'acceleradors d'electrons per produir llum de sincrotró, la qual permet visualitzar l'estructura atòmica i molecular dels materials i estudiar les seves propietats. L'energia del feix d'electrons que es genera a l'ALBA és de 3 GeV (Gigaelectronvolts). S'aconsegueix mitjançant la combinació d'un accelerador lineal (LINAC) i un propulsor de baixa emitància i màxima potència col·locat al mateix túnel que l'anell d'emmagatzematge. El Sincrotró ALBA té un perímetre de 270 metres i podria disposar de fins a 30 línies de llum.

Actualment, l'ALBA disposa de vuit línies de llum operatives, que comprenen des dels infrarojos, fins els raigs X durs, i que es destinen principalment a les biociències, la matèria condensada (nanociència i propietats magnètiques i electròniques) i la ciència dels materials. Es troben en construcció dues línies de llum més (fotoemissió de baixa energia i alta resolució angular per a materials complexos i microfocus per a cristal·lografia de proteïnes).

Aquesta gran infraestructura científica genera unes 6.000 hores de llum anualment i està disponible per oferir servei a més de 1.200 investigadors  de la comunitat acadèmica i del sector industrial cada any. Des de 2012 allotja usuaris oficials procedents d'institucions de l'Estat espanyol (65%) i també d'altres països (35%). L'ALBA està gestionat pel Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (CELLS) i cofinançat a parts iguals per l'Administració espanyola i catalana. 

L’objectiu del “Cafè amb la Recerca” és conèixer possibles punts d’interès entre les recerques dels centres i els reptes de les empreses, per iniciar possibles projectes de col·laboració. L’FCRi organitza aquestes sessions per establir ponts de connexió entre recerca i teixit industrial dins del seu programa Ciència-Empresa, que busca alinear reptes d’innovació d’empreses del sector productiu amb els científics, tecnòlegs i emprenedors que disposin de les millors capacitats per a resoldre’ls. Més de 120 empreses de diversos sectors industrials i 14 centres de recerca han participat en les 13 sessions del “Cafè amb la Recerca”, dutes a terme des de maig de 2014.

IberCaja ha patrocinat en exclusiva 5 sessions del “Cafè amb la Recerca”, essent aquesta la cinquena d’elles. Per part d’Ibercaja, entitat de referència en el mercat financer nacional, la participació i col·laboració en aquesta i altres iniciatives adreçades a les empreses, entra dins del seu ferm compromís de suport al teixit empresarial i l’aposta pel seu creixement.

A més, l’entitat financera posa a disposició de les empreses el seu coneixement, eines i experiència en l’anàlisi i finançament de projectes, de manera que hi col·labora per trobar la millor solució a les seves necessitats financeres. Compta amb una àmplia gamma de productes que faciliten l’activitat diària de les empreses i que està a l’avantguarda del mercat financer.

 

 

Entitats relacionades amb FCRi