« Tornar

Recerca en Acció torna a l’Antàrtida

Recerca en Acció torna a l’Antàrtida

Barcelona, 13 de desembre de 2016

Durant gener i febrer de 2017, el científic Rafel Simó escriurà un bloc des de l’Antàrtida que publicarà Recerca en Acció, portal de divulgació científica de l’FCRi, i permetrà seguir en directe les tasques de recerca i les experiències dels científics embarcats al trencaglaç rus Akademik Treshnikov. Es dóna la circumstancia que Recerca en Acció va iniciar les seves activitats fa 10 anys precisament amb el seguiment d’una altra expedició al continent gelat.

Científics de 30 països, coordinats i patrocinats per l’Institut Polar Suís, participen a l’Antarctic Circumnavigation Expedition (ACE), la primera expedició científica que donarà la volta sencera a l’Antàrtida entre finals de desembre de 2016 i mitjans de març de 2017. Durant aquests tres mesos, l’Akademik Treshnikov recorrerà l’Oceà Austral amb el propòsit de mesurar i quantificar l’impacte del canvi climàtic i la contaminació, i les estratègies de la vida, en les aigües fredes i les illes que voregen el continent.

Entre els 22 projectes científics que participen de l’expedició hi ha el projecte SORPASSO, liderat per Rafel Simó, oceanògraf de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) de Barcelona, que navegarà embarcat a l'Akademik Treshnikov els mesos de gener i febrer del 2017. En aquest període, Rafel Simó escriurà un diari de l’expedició, que publicarà el portal Recerca en Acció en forma de bloc. D’aquesta manera es podrà fer un seguiment en directe de les vicisituds i els treballs científics que tinguin lloc a l’Antàrtida.

En el projecte liderat per Rafel Simó hi participen científics catalans i de Madrid, Plymouth (Regne Unit), Sydney (Austràlia), Quebec i Argentina. El seu objectiu és estudiar el paper de la “natura invisible”, formada per microbis i gasos, en la regulació del clima. Els investigadors s’aniran rellevant per etapes per tal que sempre n’hi hagi tres d’embarcats. Faran mesures del plàncton microscòpic i dels gasos i matèria orgànica que aquest deixa anar i que acaben a l’atmosfera.

Entitats relacionades amb FCRi