« Tornar

L'economista Jordi Galí, director del Centre de Recerca en Economia Internacional, Premi Nacional de Recerca 2011

L'economista Jordi Galí, director del Centre de Recerca en Economia Internacional, Premi Nacional de Recerca 2011

El Govern també atorga el Premi al Talent Jove a la biòloga Núria López-Bigas; a Pere Mir i Puig, president de la Fundació Cellex, el Premi Nacional de Mecenatge Científic; a IBM i el Barcelona Supercomputing Center, el Premi Nacional al Partenariat públic-privat en R+I; i finalment a Televisió de Catalunya, pel programa “Valor afegit”, el Premi Nacional de Comunicació Científica.

 

 

Barcelona, 30 de novembre de 2011

El Govern de la Generalitat, a través de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca, ha guardonat Jordi Galí amb el Premi Nacional de Recerca 2011. Galí, director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI) i professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), és doctor en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT), màster en Management Internacional per ESADE i llicenciat en Ciències Econòmiques per la UPF i en Ciències Empresarials per ESADE.
 
El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. El premi té una dotació econòmica de 40.000 euros.
 
Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat en la categoria de Talent Jove la biòloga Núria López-Bigas, professora d’investigació ICREA a la Universitat Pompeu Fabra. Aquest premi té una dotació econòmica de 10.000 euros i reconeix els joves investigadors que en la seva trajectòria professional han destacat per la qualitat i excel·lència del seu treball.
 
Finalment l’empresari Pere Mir, president de la Fundació Cellex, ha estat guardonat en la categoria de Mecenatge Científic; IBM i el Barcelona Supercomputing Center, en la de Partenariat públic-privat; i a Televisió de Catalunya pel programa ‘Valor afegit’, en la de Comunicació Científica. Els tres darrers guardons no tenen dotació econòmica.
 
Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors. El jurat estava format pel secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà; el director general de Recerca, Josep M. Martorell; el president de la Fundació Parc Taulí, Ramon Pascual, l’investigador i ex director del Centre de Regulació Genòmica (CRG), Miguel Beato; el director general de la Corporació Sanitària Clínic, Joan Rodés; el catedràtic d’Economia de la UAB, Salvador Barberà; el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, Jordi Isern; i el catedràtic del Departament d’Història Contemporània de la UAB, Albert Balcells. El secretari ha estat el director de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca, Pere Pardo.

CV Guardonats

Jordi Galí. Premi Nacional de Recerca 2011

Director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI) i professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Galí és doctor en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT), màster en Management Internacional per ESADE i llicenciat en Ciències Econòmiques per la UPF i en Ciències Empresarials per ESADE. És una de les autoritats internacionals més reconegudes en el camp de l'anàlisi de la política monetària. Actualment, és un dels líders mundials en l'anomenada nova economia keynesiana, teoria científica que s'està convertint ràpidament en l'estàndard de la ciència macroeconòmica. El professor Galí és l'economista català més citat en els últims deu anys i l'únic que té el premi d'investigació Yrjö Jahnsson de l'European Economic Association. Igualment, és el quart científic català més citat a tota la història en el camp de les ciències socials. Va obtenir un dels ajuts Advanced Grants de l’European Research Council i s’ha posicionat en els darrers anys com a ferm candidat al premi Nobel.

Vegeu currículum complet.

Núria López-Bigas. Premi Nacional de Recerca al Talent Jove

Doctora en Biologia per la Universitat de Barcelona i professora d’investigació ICREA a la Universitat Pompeu Fabra. La seva recerca se centra en la bioinformàtica (aplicació dels mètodes computacionals a la gestió d’anàlisis i dades biològiques), havent obtingut resultats de clar interès sanitari amb aplicació clínica i industrial. Núria López ha desenvolupat una impecable trajectòria en termes de estades en centres internacionals de prestigi, finançament obtingut en convocatòries competitives, publicacions científiques en revistes d’alt impacte, i capacitat de captació i formació de col·laboradors. Entre els seus mèrits destaca el Career Development Award concedit pel Human Frontier Science Programme.

Vegeu currículum complet.

Televisió de Catalunya pel programa ‘Valor afegit’. Premi Nacional de Comunicació Científica

El Govern reconeix l’enfocament de la recerca com a motor de la societat del coneixement per part de Televisió de Catalunya i d’aquest programa en concret. Segons el jurat, amb ‘Valor afegit’ la televisió pública catalana fa una aposta per la pedagogia i la realitat de la recerca en l’àmbit econòmic.

Pere Mir. Premi Nacional de Mecenatge Científic

Doctor en Ciències Químiques i empresari, és també president de la Fundació Cellex. Des de 1965, ha realitzat multitud de donacions d’equipaments a hospitals i per a la recerca oncològica. El 2002 va constituir la Fundació Privada Cellex, que finança actualment 16 projectes d’investigació en centres d’excel·lència catalans.La seva tasca de mecenatge també es concreta amb donacions a investigadors catalans, centres hospitalaris estrangers, i donant suport a la formació d’estudiants i postgraduats de Catalunya. Actualment, la Fundació Cellex estudia noves inversions per fomentar la recerca i el desenvolupament en el camp de les ciències matemàtiques, físiques, químiques i de la medicina, especialment a Catalunya.

Vegeu currículum complet.

IBM i Barcelona Supercomputing Center. Premi Nacional al Partenariat públic-privat

El supercomputador MareNostrum és el principal recurs del BSC-CNS, fundat el 2005. Aquesta màquina és el fruit d’un acord entre IBM, la Generalitat, el Govern espanyol i la Universitat Politècnica de Catalunya. Mitjançant el projecte MareIncognito, resultat de la renovació de la col·laboració entre la firma informàtica i el BSC-CNS, es pretén desenvolupar supercomputadors 100 vegades més potents que MareNostrum, arribant a potències de càlcul de més de 10 petaflops (10 mil bilions d’operacions per segon).

 


 


 

 

 

Entitats relacionades amb FCRi