« Tornar

Els Premis de Recerca Jove guardonen 84 alumnes i 11 centres de secundària pels seus treballs científics

Els Premis de Recerca Jove guardonen 84 alumnes i 11 centres de secundària pels seus treballs científics

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, destaca l’enorme valor econòmic de la recerca científica durant l'acte de lliurament dels Premis de Recerca Jove.

Dissabte, 10 de desembre de 2011

Un total 84 alumnes i 11 centres d’ensenyament secundari han estat guardonats amb els Premis de Recerca Jove que atorga la secretaria d’Universitats i Recerca pels seus treballs d’investigació científica. L’acte de lliurament, a la Llotja de Mar, l’ha presidit el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, acompanyat del secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà. També participarà el primatòleg Josep Call, investigador a l’Institut Max Planck, que va guanyar un dels premis a la primera edició el 1984.
 
Durant l’acte de lliurament el conseller Andreu Mas-Colell ha destacat el canvi que ha experimentat la societat catalana els darrers anys ja que “s’ha adonat que la recerca té sentit per ella mateixa i que en el món actual la solidesa científica i tecnològica és un ingredient d’enorme valor econòmic”. El conseller d’Economia i Coneixement ha encoratjat als alumnes guardonats a mantenir viva la curiositat i l’esperit científic. El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha destacat que “un dels nostres trets identitaris és també el bon nivell de la nostra recerca. Avançar en la frontera del conexeiment és avançar en el progrés econòmic, social i nacional”. Castellà ha agraït als joves guardonats la seva inquietut i els ha recordat que “molts de vosaltres sereu els científics del futur”.

Als Premis de Recerca Jove s’han presentat enguany 309 treballs realitzats per 412 alumnes. Els Premis de Recerca Jove, que enguany fan 30 anys, volen fomentar l’esperit científic entre el jovent. Els treballs els elaboren estudiants de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat o cicles formatius de grau superior i mitjà conjuntament amb el professorat. La recerca és de tipus experimental o teòric i està relacionada amb qualsevol matèria o àrea científica. A banda de premiar l’esforç dels alumnes i el treball en equip, els premis reconeixen també el foment de les vocacions científiques per part dels centres.
 
Per àrees de coneixement, el major nombre de treballs premiats (16), pertany a l’enginyeria i l’arquitectura. A continuació, trobem les ciències de la vida (14), les humanitats (14), les ciències (11), les ciències mèdiques i de la salut (9), i les ciències socials (7). Per comarques de procedència dels alumnes, la més representativa és el Barcelonès amb més del 23% dels premiats. La segueixen el Vallès Occidental, amb gairebé el 10%, el Vallès Oriental, amb prop del 9%, i el Baix Llobregat, prop del 6%.
 
Els Premis de Recerca Jove s’atorguen en dues categories: una per a alumnes de segon cicle d’ESO i una altra per a l’alumnat de secundària postobligatòria. Els guardons estan dotats amb 750 euros, en el cas dels alumnes, i 2.500 euros en el cas dels centres, que destinaran a equipament de biblioteques i material docent. L’edició de 2011 inclou també el Premi Reginó, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD), que premia els treballs de recerca sobre les dones i les seves aportacions.
 
A l’acte de lliurament dels Premis també hi ha assistit el director general de Recerca, Josep M. Martorell; la presidenta de  l’Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell; i el director de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca, Pere Pardo.
.

Per a consultar la relació d'alumnes i centres guardonats, cliqueu aquí.

 

Font: Oficina de Premsa - Secretaria d'Universitats i Recerca

Entitats relacionades amb FCRi