« Tornar

La faceta atractiva i lúdica de la recerca vol fomentar vocacions científiques a l’EspaiCiència amb desenes d’experiments científics per als joves de 15 a 18 anys

La faceta atractiva i lúdica de la recerca vol fomentar vocacions científiques a l’EspaiCiència amb desenes d’experiments científics per als joves de 15 a 18 anys


A l’EspaiCiència del Saló de l’Ensenyament participen 15 universitats, centres de recerca i tecnològics i d’altres institucions catalanes vinculades a la ciència. El nou joc científic interactiu per a smartphones “CodiCiència”, basat en codis QR, i l’experiència “Passaport Científic” fomentaran el coneixement i la  participació mitjançant diferents sorteigs.

Barcelona, 19 de març de 2012

Pot ser divertida la ciència? Els 70.000 joves de 15 a 18 anys que visiten cada any el Saló de l’Ensenyament de Fira de Barcelona, podran trobar la resposta a aquesta qüestió i viure la ciència en directe mitjançant activitats divulgatives i experiments científics de caire lúdic i interactiu a l’EspaiCiència, una iniciativa organitzada des de fa 4 anys dins el certamen per la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca (FICSR), adscrita a la Secretaria d’Universitats i Recerca. Amb l’objectiu d’atraure els joves vers la ciència i fomentar les vocacions científiques, l’EspaiCiència (recinte firal de Montjuïc, Triangle del Palau 2, Nivell 0), integra 400 m2  d’estands de 15 universitats, centres de recerca i d’altres institucions catalanes vinculades a la ciència, que oferiran un programa continu d’activitats tots els dies del Saló de l’Ensenyament .

Del 21 al 25 de març, l’Espai Ciència mostrarà l’activitat científica i la innovació tecnològica que es porta a terme a Catalunya d’una manera pràctica, atractiva i molt propera al jovent. Aquest espai es planteja com una eina per als joves estudiants d’ESO i Batxillerat que han de decidir el seu futur professional per tal que puguin tenir un primer contacte pràctic amb el món de la ciència i la tecnologia que els motivi per encaminar el seu futur professional cap una carrera científica.

Accedir als darrers desenvolupaments de la robòtica manegant mini robots in situ, esbrinar com es produeix un terratrèmol, fabricar plàstics en directe, testar experiències de realitat virtual, emular els informàtics que lluiten contar els hackers, fer servir un “nas electrònic” desenvolupat amb nanotecnologia per entendre com processem els olors, imprimir objectes en 3D... Aquestes són només algunes de les experiències interactives de les quals es podrà gaudir enguany (veure programa a www.fundaciorecerca.cat/espaiciencia.asp). Les universitats, centres de recerca, empreses i centres tecnològics participen a l’EspaiCiència amb la voluntat de mostrar com la ciència també pot arribar a ser divertida i motivadora per poder cursar carreres científiques i per dedicar-s’hi.

Una novetat destacable de l’edició actual, és el joc científic interactiu per a smartphones “CodiCiència”, basat en codis QR i impulsat des de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca. Per tal de fomentar la participació en els diferents estands, “CodiCiència” planteja un repte científic consistent a respondre des d’un smartphone una pregunta sobre cada estand de l’EspaiCiència.

Per participar-hi, només cal descarregar-se prèviament una aplicació escanejant un codi QR disponible a l’estand de la FICSR. Després, tan sols s’han de seguir unes senzilles instruccions. Si se responen correctament un mínim de 5 preguntes, s’entra automàticament en el sorteig d’un iPod Suffle i de dues entrades per veure pel•lícules de temàtica científica a l’Imax Port Vell de Barcelona.

Enguany, tots els participants podran tornar a fer servir el “Passaport Científic”, un petit carnet que segellen els diferents expositors als visitants i, un cop completat, recorregits tots el estands, i lliurat a l’estand de la FICSR, permet obtenir un petit obsequi i optar al sorteig de exactament els mateixos premis que el repte “CodiCiència”.

Relació d’expositors de l’EspaiCiència 2012:

Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)
Facultat d'Informàtica de Barcelona (UPC)
TecnaTox - Universitat Rovira i Virgili (URV)
EMAS - Universitat Rovira i Virgili
Exploratori dels Recursos de la Natura
Universitat de Girona (UdG)
Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC)
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Institut Català de Nanotecnologia (ICN)
Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC)
CSIC - Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera
Fundacio CIM UPC
URL - La Salle, Campus Barcelona
Ciencia en Acción
Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca

Entitats relacionades amb FCRi