« Tornar

Assessors científics de parlaments europeus aborden al Parlament els reptes de la medicina personalitzada

Assessors científics de parlaments europeus aborden al Parlament els reptes de la medicina personalitzada

Ho faran en el marc de la trobada anual de la xarxa European Parliamentary Technology Assessment (EPTA), que enguany organitza el Consell Assessor sobre Ciència i Tecnologia (Capcit) del Parlament perquè exerceix la presidència de l'entitat.

 

Barcelona, 16 d'octubre de 2012

Assessors en matèria científica i tecnològica de parlaments d’arreu d’E uropa es reuniran al Parlament els dies 22 i 23 d’octubre en la trobada anual de la xarxa European Parliamentary Technology Assessment (EPTA), que enguany organitza el Consell Assessor sobre Ciència i Tecnologia (Capcit) de la cambra perquè exerceix la presidència de l’entitat. Dilluns, dia 22, es reunirà el consell, que entre altres punts ha d’aprovar el relleu de la presidència, que el 2013 assumirà Finlàndia, i dimarts, dia 23, es farà la conferència anual, dedicada a la medicina personalitzada. La jornada del dia 22 inclourà una intervenció d'Enric Claverol, director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. 


L’EPTA agrupa les oficines i els organismes d’assessorament científic i tecnològic del Parlament Europeu i de les cambres, a més de la catalana, de Dinamarca, Finlàndia, Flandes, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Holanda, Noruega, Suècia, Suïssa i el Regne Unit. També en són membres associats el Consell d’Europa i les oficines dels parlaments d’Àustria, Polònia i els Estats Units, i a més manté contactes amb la Xina, el Japó i Xile.


El Parlament de Catalunya, amb el Capcit, creat el 2008, és l’únic de l’estat espanyol que disposa d’un organisme d’aquestes característiques, i amb la de Flandes són les dues úniques cambres no estatals que formen part de la xarxa.

El Capcit és un òrgan de composició mixta, integrat per diputats i per experts i representants de les principals institucions científiques del país, entre les quals les universitats, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Consell Català de la Comunicació Científica. A la trobada hi assistiran, entre d’altres, Ricard Guerrero, secretari científic de l’IEC; Enric Claverol, director de l'FCRI; el periodista i meteoròleg Tomàs Molina, i el vicerector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Manel Ricart.

La cambra presideix l’EPTA des de l’1 de gener, i, després que en la reunió de dilluns s’aprovi aquest punt, passarà el relleu a la de Finlàndia, que n’exercirà la presidència l’any que ve.

 

Jornada de debat sobre la medicina personalitzada


Dimarts, la presidenta, Núria de Gispert, que presideix el Capcit, inaugurarà, a dos quarts de deu del matí, la conferència que el Parlament ha organitzat, en el marc de la presidència de l’EPTA i amb la col·laboració del Departament de Salut i la Direcció General de Recerca, sobre els reptes en el camí cap a la medicina personalitzada. En l’acte inaugural també hi intervindran el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i la responsable de Recerca i Innovació del Departament de Salut, Marta Aymerich.

Les necessitats i els reptes de la medicina personalitzada, els límits del pronòstic, les contribucions genètiques i socioculturals al risc de malaltia, la bioètica i les responsabilitats socials, i la sostenibilitat de la medicina personalitzada i les seves conseqüències mundials són algunes de les qüestions que s’abordaran en diverses sessions.

Montserrat Vendrell, directora general de Biocat i presidenta del Consell Europeu de Bioregions; Josep Maria Borràs, director científic de l’Institut Català d’Oncologia; Manel Esteller, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge; Jordi Camí, director general de la Fundació Pasqual Maragall i del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona; Joan Rodés, de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer; Manolis Kogevinas, del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental; Ingrid Geesink, del Rathenau Insituut; Oriol Solà-Morales, director de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, i Anna García-Altés, responsable de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, són alguns del ponents que participaran en les sessions.

Font: Departament de Comunicació - Parlament de Catalunya

Més informació
Entitats relacionades amb FCRi