« Tornar

Els 3 millors vídeos sobre ciències dels escolars catalans han rebut avui els premis del concurs X(p)rimenta 2013

Els 3 millors vídeos sobre ciències dels escolars catalans han rebut avui els premis del concurs X(p)rimenta 2013

Un total de 160 vídeos de Primària, Secundària i Batxillerat han participat a la tercera edició del concurs.

Barcelona, 28 de juny de 2013

Els millors 3 vídeos sobre ciències produïts per escolars catalans, seleccionats entre 160 treballs aspirants procedents de centres de Primària, Secundària i Batxillerat, han rebut avui a Castelldefels els premis de la tercera edició del concurs audiovisual sobre experiments científics X(p)rimenta, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica i amb el patrocini del Grup SERHS. Les temàtiques dels vídeos premiats –realitzats per grups formats per 3 alumnes i un professor- il·lustren experiments senzills sobre mesura de la pluja, l’estudi d’altres fenòmens atmosfèrics com els llamps i els trons, i la contaminació urbana per smog fotoquímic, derivada dels efectes de la irradiació solar sobre els hidrocarburs i l’òxid de nitrogen.

La convocatòria s’ha adreçat a alumnes i professors que vulguin comunicar, mitjançant la filmació d’un vídeo de tres minuts de durada, experiments que expliquin i divulguin alguns dels continguts sobre ciències i tecnologia dels nivells educatius de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius. Els vídeos premiats, i 20 treballs més que han rebut una menció especial, es poden visionar a Recerca en Acció (www.recercaenaccio.cat), portal de divulgació científica de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, que disposa actualment de 117 vídeos científics escolars. Enguany, també s’ha premiat l’escola que ha promogut la màxima participació al concurs i la que ha presentat els vídeos més originals.

Els guardons, lliurats en un acte presidit per Enric Claverol, director general de l’FCRi, han constat d’entrades a Cosmocaixa Barcelona i el Museu de la Ciència i la Tècnica (mNACTEC) de Terrassa per als alumnes i d’estades per als professors als Vilars Rurals del Grup SEHRS. L’escola que ha presentat més alumnes participants i la responsable del vídeo més original han rebut 200 euros cadascuna per material escolar. X(p)rimenta 2013 ha comptat amb el suport, entre d’altres, del Departament d'Ensenyament i el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, CosmoCaixa Barcelona, l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC-UPC); el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i l’associació Physics!.

Relació de vídeos i centres premiats:

  • Millor vídeo en la categoria de Primària: Escola Pau Casals de Viladecans, “Com podem mesurar la pluja?”.
  • Millor vídeo en la categoria de Secundària: Escola Els Estanys de Platja d’Aro, “Llamps i Trons”.
  • Millor vídeo en la categoria de Batxillerat: Institut Puig Cargol de Calonge, “Smog fotoquímic a partir de monedes d’un cèntim”.
  • Premi a l’escola que ha promogut la màxima participació dels seus alumnes en les diferents etapes educatives a l’Escola Cooperativa El Puig d’Esparraguera.
  • Premi a l’escola que ha presentat els vídeos més originals al Institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona.
Entitats relacionades amb FCRi