El programa de l’Any Joan Oró, que commemora el centenari del naixement del cèlebre bioquímic lleidatà, se centrarà a apropar el llegat científic i els valors personals d’aquesta figura cabdal en l’estudi de l’origen de la vida. En el marc de diferents activitats, principalment al territori català, l’objectiu de l’Any Joan Oró és fer arribar a tots els públics la figura de Joan Oró i Florensa (1923-2004), tant per les seves excepcionals aportacions científiques com per la seva trajectòria vital que permet difondre valors clau com ara la humilitat, l’emprenedoria, la valentia o la recerca com a instrument per fomentar la pau al món.
En l’acte de presentació de les principals activitats de l’Any Joan Oró, celebrat avui a la Delegació del Govern a Lleida, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha destacat el compromís institucional transversal juntament amb provinent d’empreses i organismes privats en la commemoració del centenari de Joan Oró. Pel conseller Nadal, la celebració de l’Any Oró representa “la suma d’energies molt diverses que conflueixen en la voluntat de fer una commemoració rodona i d’assegurar que no només es tracta d’una eufòria momentània, sinó que es planifica amb voluntat de continuïtat i permanència”. En opinió del titular de Recerca i Universitats, a més, és important que “gaudim de les aportacions científiques i tècniques de Joan Oró, però també que intentem traslladar el seu esperit als joves d’aquest país per tal que adquireixin la passió pel coneixement i per la ciència que va ser un dels seus trets més definidors”.
Joan Oró i Florensa va marcar fites històriques en l’origen de la vida al nostre planeta. Entre les seves aportacions científiques, destaca el descobriment de la síntesi de l’adenina, un maó fonamental de l’ADN i del metabolisme cel·lular, en les condicions que regnaven en la Terra primitiva, així com l’assessorament a la NASA en l’anàlisi de les mostres lunars de les missions Apol·lo i els experiments de cerca de via que les naus Víking van efectuar a Mart.
L’Any Joan Oró, organitzat pel Departament de Recerca i Universitats i la Fundació Joan Oró, disposa també del suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i un ampli suport institucional, així com amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa” i de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. La commemoració vol atreure més de 100.000 persones gràcies als diferents actes de divulgació científica programats, i que tenen com a objectius principals:
Donar a conèixer la figura de Joan Oró i Florensa.
Apropar al públic l’enigma sobre l’origen de la vida i la cerca en altres planetes.
Despertar en el públic l’emoció per la vida i celebrar-la.
Incentivar vocacions científiques.
El comissari de l’Any Joan Oró, l’astrònom Joan Anton Català i Amigó, ha explicat que el programa d’activitats té quatre pilars fonamentals: una exposició de gran format i caràcter itinerant, diversos cicles de conferències adreçats a tots els públics, el projecte educatiu Missió Joan Oró, i diferents publicacions i continguts audiovisuals. “Un programa que mantindrem viu per incorporar les propostes d’entitats d’arreu de Catalunya per donar a conèixer una figura històrica i irrepetible”, ha assenyalat Català.
Cicle de conferències
Per al primer trimestre de l’any 2023, ja s’ha tancat un primer cicle de conferències que se celebraran a Lleida i Barcelona amb la col·laboració de la Fundació La Caixa i que, entre altres conferenciants, comptaran amb un científic de referència de l’estudi de l’origen de la vida i que va conèixer personalment a Joan Oró com és Antonio Lazcano, actualment membre del Col·legi Nacional i Facultat de Ciències UNAM (Universitat Nacional Autònoma de Mèxic). També hi participaran altres investigadors de rellevància internacional com ara John Sutherland, del Laboratory of Molecular Biology de Cambridge, un dels científics actuals més importants a escala mundial pel que fa a la bioquímica de l’origen de la vida; així com Lisa Kaltenegger, directora de l’Institut Carl Sagan de la Universitat de Cornell, i referent pel que fa a la cerca de vida fora de la Terra. Concretament, aquest primer cicle de conferències s’iniciarà el 28 de febrer de 2023 a Lleida amb Antonio Lazcano.
El comissari també ha destacat que “les universitats i els centres de recerca de Catalunya estan treballant molt intensament en un altre cicles de conferències que tindre lloc per tot el territori català perquè volem ser a Lleida i a Barcelona, però també volem ser arreu”. Fora de Catalunya, la transcendència internacional de la figura de Joan Oró i Florensa es traduirà en un cicle de conferència organitzat per la Universitat de Houston, on Oró va iniciar una reeixida carrera científica que el va portar a fundar el Departament de Ciències Biofísiques d’aquesta prestigiosa universitat americana. La ISSOL (Societat Internacional para l’estudi de l’origen de la vida i d’astrobiologia) també s’afegeix a l’Any Joan Oró. Així mateix, se celebraran dos actes a Bèlgica i als Estats Units, a càrrec de les delegacions del Govern català corresponents.
Exposició itinerant
Una altra de les activitats principals de l’Any Joan Oró serà l’exposició sobre la figura de Joan Oró, de caràcter itinerant i adreçada a tots els públics, que inclourà un recorregut al llarg de la seva vida, de la seva obra científica, dels seus valors, sobre la temàtica de l’origen de la vida i la cerca de vida fora de la Terra, i sobre l’estat actual de les investigacions sobre aquest àmbit científic. L’exposició, que ocuparà aproximadament uns 280 m², contindrà elements provinents del fons del llegat de Joan Oró, una important presència de material audiovisual, una ambientació temàtica atractiva i impactant, i tot un seguit de components interactius que facilitin la immersió dels visitants. L’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida serà el primer espai que acollirà aquesta exposició que compta amb el suport de Ferrocarrils de la Generalitat i està previst que s’inauguri el setembre de 2023. Posteriorment, l’exposició visitarà altres ciutats.
Projecte educatiu: Missió Joan Oró
L’Any també inclourà el projecte educatiu Missió Joan Oró que preveu la creació d’una web on s’indexin els continguts de caràcter educatiu que es creïn amb motiu de l’Any Joan Oró, i de forma molt especial els preparats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Aquests materials estan adreçats tant a docents com a alumnes de tots els cicles educatius. En paraules del comissari Català, “és una de les activitats puntals de l’Any per crear la llavor del coneixement sobre la figura i obra de Joan Oró”.
Ampli suport institucional
Representants de diverses institucions del país, especialment de la demarcació de Lleida, han participat en l’acte d’obertura de l’Any Oró d’aquest matí. El president de la Fundació Joan Oró, Francesc Oró i Oró, ha agraït aquest suport institucional, que “permetrà que aquest any 2023 moltes persones d’aquí i també de fora de Catalunya coneguin qui fou aquest científic lleidatà i moltes d’elles se sorprenguin de les seves fites. Que això pugui esdevenir és només perquè moltes persones i institucions s’hi han afegit des del primer dia.”
El delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé i Barril, ha destacat en la seva intervenció que “és evident que per al país, però sobretot per a la vegueria de Lleida, commemorar el centenari del naixement de Joan Oró és mostrar com el valor local pot esdevenir un valor universal.”
Per la seva part, el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo i París, ha destacat la col·laboració de la seva institució amb la Fundació Joan Oró en la custòdia i la difusió del seu llegat. Pueyo ha repassat les múltiples iniciatives de commemoració previstes a la seva ciutat al llarg de 2023, entre les quals figuren dedicar-li l’edició de la fira de divulgació científica Ciència al carrer, visites especialitzades, xerrades o una futura “ruta Joan Oró i Lleida, que preveu senyalitzar els espais més emblemàtics de la ciutat relacionats amb un científic que no va perdre mai el vincle amb la seva ciutat natal”.
En aquesta línia, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i Gilabert, s’ha congratulat de la possibilitat que “aquest any puguem retre l’homenatge que es mereix la figura del científic i divulgador Joan Oró, perquè això demostra que hem estat i som un territori de talent”.
En la seva intervenció, el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy i Llorens, ha recordat que Joan Oró fou investit doctor honoris causa de la UdL ja l’any 1999, i que “celebrar el seu centenari ens dona l’oportunitat de reivindicar-lo com a lleidatà universal, que ha fet contribucions que donen impuls a tot el món”.