L’alcaldessa d’Àger, Mireia Brugués, i el director del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribas, han rebut avui, de mans del director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Jordi Mas, el distintiu “Ruta Joan Oró. L’origen de la vida”. Impulsada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i creada per l’FCRI, la ruta, presentada el passat juny, combina turisme i ciència mitjançant continguts en línia enfocats majoritàriament per a un púbilc familiar.
L’FCRI lliurarà durant els pròxims mesos el distintiu “Ruta Joan Oró. L’origen de la vida” als ajuntaments i diverses entitats dels 7 punts a terres lleidatanes que conformen l’itinerari. Aquesta sèrie de plaques commemoratives fan un reconeixement específic a aquestes localitats i tenen com a objecte promocionar la ruta i la figura de Joan Oró i Florensa, posant en valor el territori de Lleida.
Es tracta d’un itinerari obert, disponible al portal Surt de recerca per Catalunya, que mostra els orígens de la vida al nostre planeta mitjançant un recorregut per 7 punts de ruta a terres lleidatanes. Alhora, la ruta homenatja el bioquímic Joan Oró i Florensa, referent científic internacional en l’estudi de l’origen de la vida, i s’emmarca dins de les commemoracions enguany del centenari del seu naixement.
Quan el turisme i la ciència es donen la mà, els resultats poden ser espectaculars i força atractius per al públic familiar, tot obrint un complement de contingut científic al turisme convencional d’alt valor afegit. Això planteja la “Ruta Joan Oró. L’origen de la vida”, un viatge de més de 500 milions d’anys per conèixer com es va generar la vida a la Terra, des del seu sorgiment fins avui, viscut íntegrament des de les terres de Lleida. Alhora, el recorregut, explicat punt per punt de forma compressible i divulgativa, és una excusa per difondre la figura d’Oró, descobridor de la síntesi de l’adenina, maó fonamental de l’ADN i del metabolisme cel·lular, en les condicions que regnaven en la Terra primitiva.
El contingut de la ruta ens trasllada a localitzacions singulars i variades, com ara el Parc Astronòmic del Montsec (Àger, a cavall de La Noguera i el Pallars Jussà); el Pirineu Geological Open Museum (Tremp, Pallars Jussà); l’estany de Montcortès (Pallars Sobirà); el Centre d’Interpretació del Montsec (Vilanova de Meià, la Noguera); el Mirador del Cretaci (Alt Urgell); els museus Dinosfera (Coll de Nargó, Alt Urgell) i de la Conca Dellà (Isona, Pallars Jussà); i el conjunt rupestre de la Roca dels Moros (El Cogul, les Garrigues). En total, 7 punts de ruta per a completar emprant entre 2 i 3 dies de viatge.