El programa Joves Talents Científics vol millorar l’aprenentatge de les STEM que es duu a terme als centres de secundària i batxillerat, tot proporcionant una més àmplia i completa educació científica als joves. Apostem per les capacitats i el talent divulgador dels professionals i dels investigadors i investigadores predoctorals i postdoctorals de les universitats i/o centres de recerca catalans, amb la formació d’un equip vinculat activament amb els centres educatius participants.
La primera edició de Joves Talents Científics, el curs 2023-2024, va estar dedicada al sector agroalimentari i forestal per fomentar que els joves de batxillerat i 4rt d’ESO segueixin estudis en ciències agroalimentàries, especialment a les escoles agràries. La iniciativa, que va comptar amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya, es va dur a terme a cinc instituts de les comarques lleidatanes de La Noguera, Pallars-Jussà i Pallars-Sobirà, on cinc investigadors de la Universitat de Lleida van impartir sessions teòriques i realitzar tallers experimentals.
La segona edició es posarà en marxa el proper curs 2025-2026 i estarà dedicada a la indústria 4.0. S’implementarà a cinc escoles de les comarques de Barcelona amb els següents objectius:
- Despertar i consolidar vocacions científiques i tecnològiques, estimular que els joves s’interessin per seguir estudis vinculats amb la indústria 4.0 per assegurar els professionals que el sector necessita.
- Millorar els coneixements de l’alumnat sobre àrees específiques STEM vinculades amb la indústria 4.0 (robòtica, IA, simulacions 3D, impressió 3D, realitat augmentada, ciberseguretat).
- Mostrar què és el mètode científic i com s’aplica en les activitats de recerca.
- Informar els docents i alumnes participants sobre les innovacions tecnològiques en l’àmbit de la indústria 4.0.
- Capacitar investigadors i professionals del sector de la indústria 4.0 d’estratègies per despertar l’interès de l’alumnat, dissenyar i planificar activitats hands-on i el treball per projectes STEM.
Contacte
Belén López
blopez@fundaciorecerca.cat
Hi col·labora
Programa que compta amb el suport d’IberCaja.