Notícies | Sala de premsa

Els reptes socials derivats de l’expansió internacional de la intel·ligència artificial, a debat als setens diàlegs científics Frontiers of Science and Technology in Society de l’AE-BKH

06 novembre 2024 | Notícies, Sala de premsa

Els reptes socials derivats de la revolucionària i veloç expansió mundial de la intel·ligència artificial seran el tema de debat del setè diàleg científic Frontiers of Science and Technology in Society del Barcelona Knowledge Hubde l’Academia Europaea (AE-BKH), dimecres 13 de novembre a la RACAB, de 18.00  a 19.30 h. Amb el títol Technological disruption: social challenges of the Artificial Intelligence revolution, la conversa tindrà com a participants Ramón López de Mántaras, professor d’investigació emèrit del CSIC, exdirector i fundador de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA), i Luc Steels, professor emèrit ICREA, de la Free University of Brussels (VUB) i de la Royal Flemish Academy of Sciences and Arts (KVAB). L’acte, totalment en anglès, serà moderat per Patricia Ventura, consultora i especialista en ètica i  Intel·ligència Artificial (IA).

El desenvolupament futur de la intel·ligència artificial és un dels grans reptes per a la humanitat perquè té el potencial de transformar profundament sectors clau com la salut, l’educació, la indústria i la ciència, creant noves oportunitats per al progrés. Tanmateix, també comporta riscos significatius que afecten aspectes ètics, socials i econòmics. Entre els riscos socials, destaquen l’augment de les desigualtats, la possible desocupació massiva a causa de l’automatització, la manipulació de la informació i la pèrdua de privacitat.

Yuval Noah Harari considera la IA un dels tres grans reptes de la humanitat en el futur perquè creu que, sense una gestió adequada, pot amplificar les desigualtats de poder i recursos, posant en risc la democràcia i la llibertat, i generant un món on les decisions crítiques estiguin controlades per algorismes i no per humans. Per això, és fonamental desenvolupar la IA amb responsabilitat, transparència i enfocament ètic, per assegurar un futur més just i equilibrat per a tots. Però, quines organitzacions estaran per sobre dels interessos econòmics per produir una regulació que sigui acceptable i raonable?

Sobre l’AE-BKH i els Diàlegs Científics

L’Academia Europaea (AE) és una associació no governamental creada el 1988, integrada per més de 5.000 investigadors i investigadores, que promou internacionalment l’aprenentatge, l’educació i la recerca en totes les branques de la ciència. Des de 2013, compta amb un hub a Barcelona, el Barcelona Knowledge Hub (AE-BKH), amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, i amb seu a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).

Cada mes, l’AE-BKH organitza un diàleg d’alt nivell científic en anglès, i un altre, en català/castellà de divulgació científica. Els Diàlegs Científics configuren un nou espai de diàleg sobre ciència amb dues modalitats diferents: Frontiers, adreçada al públic professional científic (en anglès), i l’Àgora Ciutadana, per al públic general (en català/castellà).

Diàlegs científics Frontiers of Science and Technology in Society Technological disruption: social challenges of the Artificial Intelligence revolutionRamón López de Mántaras i Luc Steels. Modera: Patricia Ventura. 
Lloc: Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), La Rambla, 115, 08002 Barcelona i per zoom: https://us06web.zoom.us/j/81064336728
Data: dimecres 13 de novembre.  
Hora: de 18.00 h a 19.30 h.    
Confirmacions: AEbarcelona@fundaciorecerca.cat 

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Responsable de premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.