Sala de premsa

Disponible la versió digital en català de l’informe europeu CIMULACT, amb 23 recomanacions ciutadanes sobre recerca

26 febrer 2019 | Sala de premsa

Ja es troba disponible la versió en línia del llibre publicat el 2018 per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), Una visió social europea de la ciència. 23 matèries de recerca resultants del projecte europeu CIMULACT, un resum de l’informe de 400 pàgines amb les conclusions finals d’aquesta iniciativa, que va concloure el 2018. Citizen and Multi-Actor Consultation on Horizon 2020 (CIMULACT), en què va participar l’FCRi juntament amb entitats d’altres 30 països, va tenir com a objectiu impulsar una recerca basada en les visions de les persones i en temes i àrees científiques d’importància real per a la vida diària dels ciutadans, en línia amb l’estratègia de la Comissió Europea per a la recerca a Horitzó 2020.

Els suggeriments de CIMULACT són fruit d’una metodologia de treball basada primer en una sèrie tallers ciutadans presencials paral·lels a tots els països participants, amb la participació de més de 1.000 ciutadans de totes les edats i extraccions socials, que van donar lloc a diferents visions. En posteriors trobades, i amb la col·laboració dels experts de les entitats sòcies del programa i una enquesta en línia, van acabar definint escenaris de recerca prioritaris i els 23 suggeriments concrets, que formen un acurat retrat robot d’allò que és avui una visió social europea de la ciència.

L’informe final explica aquesta metodologia i classifica els suggeriments segons els gran reptes científics assumits actualment per la Unió Europea i també, i el que resulta més original, per popularitat entre els participants, en funció de la interpretació dels especialistes del programa sobre les dades de les diferents consultes ciutadanes.

Segons CIMULACT, els cinc escenaris més populars sobre els quals hauria de basar-se la recerca europea a partir de 2020 són, per ordre: la integració progressiva de l’home, a nivell de producció industrial i social, amb la natura per tal de preservar els ecosistemes per a les generacions futures; l’accés igualitari i holístic —adaptat a les realitats concretes de cada pacient— a la salut; la generalització de la medicina personalitzada com a tractament de les malalties; la creació d’un sistema educatiu basat en el foment de l’esperit crític i la innovació i l’aprenentatge continu; i el consum intel·ligent i el desenvolupament de noves formes de producció sostenibles.

L’informe final del projecte es va fer arribar oficialment a la Comissió Europea, per tal que les seves recomanacions ciutadanes es puguin aplicar al disseny de prioritats en finançament de nous projectes de recerca del programa Horitzó 2020.

 

Nota: Per rebre un exemplar imprès de l’informe de manera gratuïta, contacteu amb belen.lopez@fundaciorecerca.cat.

 

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Responsable de premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.