Notícies | Sala de premsa

L’FCRI, l’ICFO i el DACC estudien les aplicacions agroalimentàries de la fotònica en un nou webinar Cafè amb la Recerca

21 juny 2021 | Notícies, Sala de premsa

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) han organitzat  el webinar Cafè amb la Recerca Oportunitats de la fotònica en l’àmbit de l’agroalimentació, segon de la temporada actual d’aquest cicle, celebrat el 17 de juny. La fotònica, ciència de la generació, transmissió i manipulació de la llum, és considerada una de les tecnologies clau del nostre temps amb aplicacions que inclouen l’energia, la informació, les comunicacions i la seguretat.

Aquest nou Cafè amb la Recerca ha explorat les solucions aportades per la fotònica dins la indústria agroalimentària, aplicades a alguns processos com ara el control de qualitat del producte abans d’empaquetar-lo, a través de la llum i dels sensors multiespectrals; el control ambiental de plagues i/o patologies; la detecció i eliminació de bacteris; i el packaging i logística: etiquetatge, distribució i traçabilitat. L’acte va constar d’una sessió central a càrrec de Sergi Ferrando, responsable de Negoci de l’ICFO, la qual va incloure exemples de casos d’èxit i les eines i instruments de que disposa el centre per a acompanyar mitjançant xarxes internacionals a empreses i investigadors.

Segons Ferrando, actualment la fotònica “impacta de forma directa o indirecta sobre el 10% de l’economia europea”. L’especialista de l’ICFO va destacar les diferents aportacions de la fotònica en els camps abans esmentats, aportant exemples pràctics d’aplicació, com ara l’ús de bacteris com a agents pesticides sostenibles; els sensors de llum incorporats als mòbils per a controlar la qualitat dels tomàquets; l’espectroscòpia, diferents longituds d’ona, per analitzar la composició de la llet; o les tècniques fotòniques per detectar contaminants de l’aigua per cultius o piscifactories.

En la seva opinió, a Catalunya “existeix un bon networking en el sector de la fotònica”. Ferrando, va destacar, en aquest context concret, el paper dels Digital Innovation Hubs (com ara Photoncat – de l’ICFO, secpho i CD6-UPC- i el encara no constituït Digital Innovation Hub de Catalunya, DIH4CAT) en l’acompanyament a les empreses de cara a valorar el sentit de fer innovacions abans de portar a terme inversions concretes.

El webinar Cafè amb la Recerca va comptar també amb la intervenció de Susaina Figuera, cap d’Innovació de l’FCRI, i amb les salutacions inicials de Jaume Sió, subdirector general de Transferència Agroalimentària del DACC, i Jordi Portabella, director general de l’FCRI.

L’ICFO és un dels centres de recerca en ciències fotòniques més importants del món, amb projectes capdavanters i de gran prestigi internacional. El seu objectiu és promoure la ciència i tecnologia de la llum per crear una nova comprensió de la realitat que aporti noves eines i solucions, tant per a la indústria com per a l’acadèmia, acompanyant l’una i l’altra a abordar els principals reptes d’avui dia. El centre forma part de xarxes internacionals per a facilitar a empreses i investigadors l’accés a les solucions tecnològiques més adients.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Responsable de premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.