Una experiència immersiva real i efectiva en la recerca científica mitjançant 50 tallers i activitats interactives de diferents temàtiques i disciplines per a joves de 15 a 18 anys. Aquesta és la oferta de l’EspaiCiència, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), que acostarà de nou al jovent la ciència i la tecnologia que es porta a terme a Catalunya en el marc del Saló de l’Ensenyament, del 13 al 17 de març. Aquest flexible espai de divulgació científica acollirà presentacions, tallers i demostracions de 37 entitats (universitats i departaments universitaris, centres de recerca, empreses i d’altres institucions científiques, amb un programa d’activitats divulgatives i experiments científics interactius per fomentar les vocacions cientificotècniques cap a l’àmbit STEAM.
En l’edició de 2024, l’EspaiCiència es configurar com un espai multitaller amb una superfície aproximada de 80 m2, divisible en quatre mòduls, que permetrà a les entitats integrades presentar rotativament les seves activitats de recerca —en forma de tallers simultanis i d’altres formats comunicatius— als joves visitants del Saló (vegeu programa d’activitats). La concepció espacial aplicada permetrà als estudiants explorar la seva faceta més científica mitjançant una experiència immersiva en un espai multidisciplinari i modular, amb pols d’atenció paral·lels i múltiples experiments.
Aquest espai de divulgació científica de l’FCRI va iniciar la seva presència al Saló de l’Ensenyament el 2009. D’ençà, ha mantingut com a filosofia l’aposta per la interactivitat i la capacitat de sorpresa com a estratègia per fer atractiva la ciència, cercant que el visitant es deixi fascinar per la recerca científica i el seu potencial professional.
Videojocs accessibles, reconeixement automàtic de la parla, tractaments contra la leucèmia i l’Alzheimer, robots, sistemes de interfície home-màquina… i molt més
L’oferta temàtica de l’EspaiCiència és àmplia i multidisciplinària. Destaquen, entre d’altres activitats, del dimecres 13 de març, els tallers divulgatius sobre videojocs accessibles per a persones amb discapacitats del Grup de Recerca Transmedia Catalonia (UAB), i els sistemes automàtics de reconeixement de la parla que transcriuen el llenguatge oral del Centre de Llenguatge i Computació (CLIC-UB); el tractament de la Leucèmia (Institut de Recerca contra la leucèmia Josep Carreras); l’ús de l’hidrogen verd i altres energies renovables, a càrrec de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC); la recerca sobre l’Alzheimer (UAB); o l’energia i la matèria fosca a l’Univers, taller desenvolupat per l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC).
Els dijous 14 de març portarà, entre d’altres activitats, les dedicades a l’aplicació de les nanopartícules per tractar el càncer i l’Alzheimer, de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); l’impressió 3D per usos mèdics (Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí); un tast d’olis verges elaborats per alumnes de l’Escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech; el modelat de peces per realitat virtual (Elisava); o l’estudi dels bacteris resistents als antibiòtics (UAB). El divendres 15 de març inclourà exhibicions i tallers sobre sistemes no invasius HMI (Human Machine Interface); simulacions en física quàntica i estadística (Institut de Ciències del Cosmos de la UB – ICCUB); i fisioteràpia (Universitat Internacional de Catalunya).
Els robots educatius de Pucra Robotics / Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEB-UPC), que competiran en un circuit propi, seran un contingut destacat del dissabte 16 de març, juntament amb, entre d’altres, l’arqueologia (Museu d’Arqueologia de Catalunya – MAC); i un simulador de vol de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC-UPC), que repetirà sessió el diumenge 17 de març. Aquest últim dia del Saló també es comptarà amb demostracions de llum i òptica de la UAB; i un taller sobre antropologia forense aplicada a individus del jaciment d’Atapuerca (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social – IPHES).
“Joc de turisme científic” de l’FCRI
L’FCRI proposa a l’EspaiCiència el seu “Joc de turisme científic” en línia, que ofereix partides de 20 preguntes amb 4 possibilitats de respostes per a cadascuna de les qüestions, relacionades amb destinacions amb rerefons científic d’arreu Catalunya. El dimecres 13, dijous 14 i divendres 15 de març, s’organitzaran partides en directe. La persona guanyadora de cada partida rebrà un obsequi, gentilesa d’HP. A més d’aquesta iniciativa, l’FCRI sortejarà un patinet elèctric SEAT MÓ entre tots els participants en les activitats d’aquesta edició.
Relació de participants*
Alimenta’t amb ciència
Centre de Recerca Matemàtica (CRM)
CLIC – Centre de Llenguatge i Computació (UB)
Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona
Escola Agrària de Viticultura
Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC – UPC)
Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM – UPC)
Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB)
FIDMAG Germanes Hospitalàries Research Foundation
Fundacio Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI)
GoSTEM SPACE
Grup de Recerca TransMedia Catalonia, UAB
Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)
Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)
Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)
Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)
Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC)
Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB)
Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua
Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) i Facultat d’Infermeria UB
Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida)
Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras
Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí
Institut Universitari d’Investigació en AT (IDIAP)
Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC)
Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)
PUCRA UPC
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Universitat de Barcelona (UB)
Universitat de Lleida (UdL)
Universitat de Vic Central de Catalunya (UVic-UCC)
Universitat Internacional de Catalunya – UIC Barcelona
Universitat Pompeu Fabra (UPF) Enginyers
Universitat Ramon Llull (URL) – IQS
Universitat Rovira i Virgili (URV) – Programa Repte Experimenta
Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus