Notícies | Sala de premsa

Totes les universitats catalanes competiran demà a Girona per explicar la tesi doctoral millor comunicada en 4 minuts

02 juliol 2025 | Notícies, Sala de premsa

El repte d’explicar una tesi doctoral en 4 minuts de forma atractiva i comprensible per al públic general és tan ambiciós com perfectament possible. Aquest és l’objectiu que ha afrontat, i complert, durant els seus vuit anys de vida el concurs “Presenta la teva tesi en 4 minuts”, organitzat pel Departament de Recerca i Universitats, a través del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i les 12 universitats catalanes. Demà, dijous 3 de juliol, a les 17.30 h, l’Auditori de l’Espai Fundació “la Caixa” de Girona (Pl. del Poeta Marquina, 10, baixos) acollirà la final de la vuitena edició del concurs, en un acte que serà també retransmès per streaming pel canal de YouTube de l’FCRI. La iniciativa compta amb el suport de la Fundació “la Caixa”.

Els 12 persones finalistes (7 dones i 5 homes) han superat les proves classificatòries prèvies i finals de les seves pròpies universitats, en què han participat un total de 154 concursants (56% de dones i 44% d’homes). S’hi concediran tres premis. El primer (3.000 euros) i el segon (2.000 euros) per avaluació del jurat, més un premi per votació del públic (1.000 euros). A aquests s’afegeix la menció especial denominada “Assumpció Català i Poch”, en honor a aquesta matemàtica i astrònoma pionera, per a tesis exclusivament en català, dotada amb 1.000 euros. En la final actual es presentaran sis tesis en català, cinc en castellà i una en anglès.

Enguany, el jurat estarà format pel secretari general del Departament de Recerca i Universitats, Oriol Escardíbul Ferrà; la desenvolupadora de negoci de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), Gabriela Espinosa Porragas; el director del Diari de Girona, Josep Callol Duran; la directora de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta, Marga Nadal Sánchez; la directora de l’Àmbit de Formació i Foment del Consorci per a la Normalització Lingüística, Marina Masseguer Comes; el director de l’Espai Fundació “la Caixa” de Girona, Manel Rullo Llombart, i el director general de l’FCRI, Miquel Gómez Clares.

Les tesis finalistes tracten temes de recerca tan diversos com ara les aplicacions a mida de la neurociència; l’efectivitat de la quimioteràpia; la relació entre l’Alzheimer i l’intestí; el control cerebral de les ganes de menjar; el càncer colorectal; la millora de la salut alimentària de l’estudiantat universitari català mitjançant les xarxes socials; o el Japó Meiji caracteritzat per l’escriptor Tsubouchi Shoyo (1859 – 1935).

Totes les persones participants són doctorandes i doctorands de, com a mínim, segon curs. Cap d’ells o elles no pot haver defensat la tesi abans de la presentació de sol·licituds a la seva universitat. El concurs s’ha desenvolupat en dues fases: la primera ha consistit en una eliminatòria prèvia a cada universitat i la segona, la final del 3 de juliol, on competirà una persona concursant per universitat.

Finalistes/títols de les presentacions (en ordre d’intervenció, decidit per sorteig):

Patricia Jurado González, “Co-diseño y evaluación de una intervención culinaria en redes sociales para mejorar la alimentación de los estudiantes universitarios en Cataluña”. Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Ana Arias Donaire, “Trying to cross the “valley of death” with tyrosine kinase inhibidors”. Universitat Ramon Llull (URL).
Marta Cervera Sospedra, “Un cervell dins d’un xip: neurociència feta a mida”. Universitat de Barcelona (UB).
Laura Pons Martínez, “Voldries passar per una quimio si saps que no funcionarà?”. Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Nil Novau Ferré, “Alzheimer: l’intestí parla i el cervell escolta”. Universitat Rovira i Virgili (URV).
Marta Guimerà Gallent, “Dels riscos físics a les emocions: un nou enfocament per al benestar laboral de la Universitat”. Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).
Bruno Brotons Morales, “Miosina 5b: el ‘Talón de Aquiles’ de los tumores colorrectales”. Universitat de Lleida (UdL).
David Sánchez Pizarro, “Cerebro hambriento: quién controla tus ganas de comer”. Universitat Internacional de Catalunya (UIC).
Uma-Maria Lal-Trehan Estrada, “Intel·ligència Artificial i imatge cerebral: simplificant la complexitat”. Universitat de Girona (UdG).
Israel Campo Bes, “¿Cuándo los animales nos independizamos molecularmente de nuestras madres?”. Universitat Pompeu Fabra (UPF).
José Enrique Domínguez Vidal, “La intención humana y su uso en la interacción humano-robot.” Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
Aurora Gómez-Rovira, “El Japó Meiji de Tsubouchi Shoyo”. Universitat Abat Oliba (UAO).

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Responsable de premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat