Notícies | Sala de premsa

L’EspaiCiència reconfigura el seu disseny i es converteix en un espai multitaller amb un programa continu d’experiments

14 març 2022 | Notícies, Sala de premsa

L’EspaiCiència, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) en el marc del Saló de l’Ensenyament amb l’objectiu d’acostar la ciència i la tecnologia al jovent per fomentar les vocacions cap a carreres STEM, reconfigura enguany el seu disseny per esdevenir un espai multitaller amb un programa continu de tallers i demostracions científiques, a càrrec de 17 universitats, centres i entitats de recerca catalans, des del 16 al 20 de març, en tota la durada del certamen (Pavelló 1, Nivell 0, Carrer F, Estand 413).

Aquest espai de divulgació científica de l’FCRI per a joves de 15 a 18 anys va iniciar la seva presència al Saló de l’Ensenyament el 2009. A l’edició d’enguany acollirà més d’una vintena de presentacions i tallers d’universitats, centres de recerca, empreses i d’altres entitats científiques, amb un programa d’activitats i experiments científics interactius pel foment de les vocacions cientificotècniques. L’EspaiCiència ofereix enguany una àrea per a la celebració de tallers simultanis amb una superfície de 40 m2, divisible en 2 espais de 20 m2, que permetrà a les entitats integrades presentar rotativament les seves activitats de recerca als joves visitants.  

La nova concepció espacial permetrà als estudiants explorar la seva faceta més científica mitjançant una experiència immersiva en un espai multidisciplinari i modular, amb pols d’atenció paral·lels i múltiples experiments. Així, l’EspaiCiència mostrarà en directe la ciència que es fa a Catalunya de manera pràctica, atractiva i propera, mitjançant una orientació rigorosa i  lúdica alhora. La seva filosofia aposta per la interactivitat com a estratègia per fer atractiva la ciència, cercant que el visitant es deixi fascinar per la recerca científica i el seu potencial professional.

Simuladors de vol, tecnologia de satèl·lits, un cotxe amb hidrogen… i molt més

L’oferta de tallers de l’EspaiCiència serà amplia i multidisciplinària. Destaquen la presència d’un simulador de vol creat per un estudiant de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), de la Universitat Politècnica de Catalunya (dissabte 19 i diumenge 20 de març); experiments de transferència de calor en gasos aplicats a sistemes de control tèrmic de satèl·lits i visionat de partícules de gas en moviment, també de l’EETAC-UPC (dissabte 19); o un taller de transició energètica amb un aerogenerador a escala i un cotxe amb una cel·la de combustible d’hidrogen de la Universitat Rovira i Virgili (URV) (dimecres 16 de març).

D’altra banda, es comptarà també amb un taller d’introducció a l’enginyeria computacional mitjançant una taula de sorra amb realitat virtual, de la UPC (divendres 18 de març); i un altre relacionat amb els nanomaterials i les seves propietats, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) (dijous 17 de març).

Igualment, hi ha previstos, entre d’altres, un taller experimental on veure com es tallen eines de pedra (sílex i obsidiana) amb les mateixes tècniques que es feien servir a la prehistòria, del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) (dimecres 16 de març); una activitat interactiva sobre l’estudi del cervell i les malalties neurològiques i mentals, de la Universitat de Lleida (UdL), també el dimecres 16 de març, i el taller divulgatiu sobre energies renovables i transició energètica “Gara i l’energia que ens envolta”, de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), el divendres 18 de març.

Relació de participants

Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal (CRAI UB)

Centre d’Estudis Demogràfics (CED)

Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC-UPC)

Facultat de Física de la Universitat de Barcelona (UB)

Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC)

Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)

Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC)

Institut Químic de Sarrià (IQS)

Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC)

Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)

Universitat de Girona (UdG)

Universitat de Lleida (UdL)

Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

Universitat Pompeu Fabra (UPF) – Departament d’Enginyeries

Universitat Rovira i Virgili (URV)

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Responsable de premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.