El Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han convocat la 31a edició dels Premis Nacionals de Recerca (PNR 2010). Els PNR reconeixen els diversos àmbits de l’activitat investigadora, així com les iniciatives de comunicació científica, de mecenatge científic a lacooperació publicoprivada en projectes de recerca i innovació (R+I) i la creació d’empreses de base científica a Catalunya. Els guardons fomenten el reconeixement social de la ciència i divulguen entre la societat catalana l’activitat científica, tant a Catalunya com a l’estranger, dels investigadors i entitats vinculades al nostre país.
Els premis compten amb 6 categories ja que l’edició de 2020 incorpora un nou guardó: el Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica. Aquesta categoria se suma a les de Recerca, Talent Jove, Comunicació Científica, Mecenatge Científic i Partenariat Publicoprivat en R+I. La primera categoria, el Premi Nacional de Recerca, guardona l’investigador o investigadora del sistema català de recerca, o català que desenvolupi la seva carrera a l’exterior, que hagi contribuït de manera significativa internacionalment a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials; ciències de la vida i de la salut; enginyeries i tecnologia; i ciències experimentals.
La segona categoria, el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove, vol estimular i reconèixer l’esforç dels joves investigadors i investigadores menors de 40 anys que en la seva trajectòria professional hagin destacat per la qualitat i excel·lència del seu treball científic i de recerca.
Aquestes dues categories estan dotades, respectivament, amb 40.000 euros, en el cas del Premi Nacional de Recerca, i amb 10.000 euros per al de Talent Jove. Ambdós guardonats reben també una peça escultòrica de l’autor Jordi Serra.
El Premi Nacional de Comunicació Científica, per la seva banda, reconeix la millor iniciativa recent de comunicació i divulgació científica de Catalunya en qualsevol dels possibles formats i mitjans existents (publicacions en paper o digitals, programes de ràdio i televisió, webs, exposicions, festivals, etc.) així com els professionals d’aquests àmbits. La quarta categoria, el Premi Nacional de Mecenatge Científic, suposa un reconeixement institucional a les persones, empreses o d’altres entitats per la sevacontribució a la generació o donació de recursos filantròpics per recolzar un projecte científic a Catalunya.
La cinquena categoria, el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I, té com a finalitat reconèixer les activitats de partenariat publicoprivat en recerca i en l’àmbit general de la cooperació entre el sector públic i el privat en activitats de recerca i innovació a Catalunya. La sisena i nova categoria, el Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica, reconeix les universitats i centres de recerca impulsors d’empreses sorgides de l’entorn de la recerca a Catalunya.
Aquests quatre últims guardons (Comunicació Científica; Mecenatge Científic; i Partenariat Publicoprivat en R+I i Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica) no disposen de dotació econòmica i consisteixen en un reconeixement social amb el lliurament de l’escultura de Jordi Serra.
Segons les bases dels premis, les universitats, els centres de recerca, instituts universitaris de recerca, les acadèmies, les empreses i fundacions i, en general, tots els agents del sistema català de recerca i innovació, poden presentar candidatures a totes les categories.
La presentació de candidatures per als PNR 2020 cal formalitzar-la, fins al 2 de novembre, mitjançant el web https://fundaciorecerca.cat/premi, on figura tota la informació necessària i les bases per a presentar la candidatura en qualsevol de les sis categories dels Premis Nacionals de Recerca.