El ressorgiment de l’amenaça d’una guerra nuclear global i la consegüent mútua destrucció assegurada protagonitzaran temàticament el vuitè diàleg científic Frontiers of Science and Technology in Society del Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea (AE-BKH), dimecres 29 de gener a la RACAB, de 18.00 a 19.30 h. Amb el títol Nuclear Challenge: the threat of worldwide massive destruction, la conversa reunirà a François Diaz-Maurin, editor associat d’assumptes nuclears al Bulletin of the Atomic Scientists, i Carme Suñé, activista en pau i desarmament i vicepresidenta executiva de Fundipau. L’acte, totalment en anglès, serà moderat per Alejandro Zurita, excap de la Cooperació Internacional en Recerca Nuclear de la Comunitat Europea de l’Energia Atòmica (Euratom).
Quan l’energia atòmica es va canalitzar en una arma de guerra, l’amenaça de guerra es va entrellaçar intrínsecament amb la possibilitat de destrucció massiva. Durant la Guerra Freda, aquesta amenaça va estar a l’avantguarda de moltes ments als Estats Units, Europa, la Xina i la Unió Soviètica, però les dinàmiques geopolítiques van canviar, evitant un holocaust nuclear. No obstant això, en els últims anys, l’enfrontament creixent entre les potències nuclears, la modernització i, en alguns casos, l’expansió dels seus arsenals nuclears, així com les interrupcions en el diàleg internacional sobre el control d’armes i desarmament, han portat al ressorgiment de l’amenaça d’una guerra nuclear de caràcter global.
Sobre l’AE-BKH i els Diàlegs Científics
L’Academia Europaea (AE) és una associació no governamental creada el 1988, integrada per més de 5.000 investigadors i investigadores, que promou internacionalment l’aprenentatge, l’educació i la recerca en totes les branques de la ciència. Des de 2013, compta amb un hub a Barcelona, el Barcelona Knowledge Hub (AE-BKH), amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, i amb seu a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).
Cada mes, l’AE-BKH organitza un diàleg d’alt nivell científic en anglès, i un altre, en català/castellà de divulgació científica. Els Diàlegs Científics configuren un nou espai de diàleg sobre ciència amb dues modalitats diferents: Frontiers, adreçada al públic professional científic (en anglès), i l’Àgora Ciutadana, per al públic general (en català/castellà).