Sota el títol “Intel·ligència artificial: bases tecnològiques i implicacions socials”, el Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea (AE-BKH) organitza la seva segona Àgora, nou espai ciutadà de diàleg sobre les repercussions socials de la ciència, destinat al públic general, que se celebrarà el pròxim dimecres 13 de desembre, a la RACAB (de 18.00 h a 19.30 h, La Rambla, 115, Barcelona). Enric Plaza, investigador de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), i Núria Vallés, investigadora postdoctoral Margarita Salas en la UAB i professora de la UPC, moderats pel periodista científic Toni Pou, ens aproparan a les capacitats, limitacions i impacte social real de la intel·ligència artificial generativa.
La intel·ligència artificial (IA) generativa, en les seves múltiples aplicacions com ara els “grans models de llengua” del GPT, han captat l’atenció de l’opinió pública global. Aquestes aplicacions generatives són el resultat de les últimes tecnologies en xarxes neuronals aplicades a l’aprenentatge i transformació de texts, imatges, so i vídeo. Aquesta última onada d’innovació en tecnologies d’IA ha despertat nombrosos debats i polèmiques sobre les conseqüències del seu ús.
Cal entendre d’on ve i què ofereix aquesta “IA generativa”, les seves limitacions tant com les seves capacitats, així com la narrativa que l’acompanya. Cal examinar i discutir la situació actual sense les exageracions utòpiques i distòpiques que s’han propagat, per tal de poder valorar els efectes d’aquest tipus de tecnologia, aspectes que Plaza, investigador en IA i arquitectura digital, i Vallés, especialitzada en estudis de la ciència i la tecnologia, contribuiran a aclarir des de múltiples perspectives.
L’AE-BKH va iniciar l’octubre un nou espai de diàlegs científics a Barcelona amb dues modalitats diferents: d’una banda, un format d’alt nivell científic en anglès, i, de l’altra, en català/castellà de divulgació científica, l’Àgora ciutadana, amb un format de debat participatiu que vol sumar al debat les persones assistents. Ambdós es celebren a la RACAB amb una periodicitat mensual.