Notícies | Sala de premsa

Totes les universitats catalanes competeixen a Lleida per explicar la tesi doctoral millor comunicada en tan sols 4 minuts

19 June 2023 | Notícies, Sala de premsa

El repte d’explicar una tesi doctoral en 4 minuts de forma atractiva i comprensible pel públic general és tan ambiciós com perfectament possible. Aquest és l’objectiu que ha afrontat, i complert, durant els seus 6 anys de vida  el concurs “Presenta la teva tesi en 4 minuts”, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i les 12 universitats catalanes, amb el suport de la Generalitat mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya. El dimecres 22 de juny a les 17.15 h CaixaFòrum Lleida (Av. Blondel, 3) acollirà la final de la cinquena edició del concurs, en un acte públic que serà també retransmès per videostreaming a través del canal de YouTube de l’FCRI. La final se celebra a Lleida com a part del programa d’activitats de la commemoració de l’Any Joan Oró.

Els 12 finalistes (9 dones i 3 homes) han superat les proves classificatòries prèvies i finals de les seves universitats, en què han participat 145 concursants. S’hi concediran tres premis. El primer (3.000 euros) i el segon (2.000 euros) per avaluació del jurat, més un premi per votació del públic (1.000 euros) i una menció especial, denominada “Joan Oró”, amb motiu de l’Any Oró i per tesis exclusivament en català, dotada amb 1.000 euros. En l’edició actual, s’han presentat 7 tesis en català, 4 en castellà i una en anglès.

Enguany, el jurat està format per Laura Román, secretaria general del Consell Interuniversitari de Catalunya; Anna Font, directora del departament d’Art i Cultura de la Fundació “la Caixa”; Joan Oró i Trilla, director de la Fundació Joan Oró; Neus Teixidó, cap del Programa de Postcollita de l’IRTA Fruitcentre; Meritxell Soria, responsable de Comunicació de l’IRB Lleida i Jordi Mas, director general de l’FCRI.

Les tesis finalistes tracten temes de recerca tan diversos com ara els senyals cerebrals dels pacients amb epilèpsia; el tractament d’aigua amb electricitat i esponges de grafè; les estratègies d’autopresentació i selecció de persones de les apps de cites; com canvia el cervell durant l’embaràs, el trastorn mental parental o la comunitat fúngica del sòl dels boscos mediterranis, entre d’altres.

Tots les persones participants són doctorands i doctorandes de, com a mínim, segon curs. Cap d’ells o elles no pot haver defensat la tesi abans de la presentació de sol·licituds a la seva universitat. El concurs s’ha desenvolupat en dues fases: la primera ha consistit en una eliminatòria prèvia a cada universitat i la segona, la final del 22 de juny, on competiran un/a concursant per universitat.

Relació de finalistes/títols de les presentacions (en ordre d’intervenció, decidit per sorteig):

  • Anna Ortega, “Millorar la funció per millorar la qualitat de vida”. Universitat Internacional de Catalunya (UIC).
  • Anna Segués, “Tractament d’aigua amb electricitat i esponges de grafè”. Universitat de Girona (UdG).
  • Giada Centenaro, “Dinàmica de la comunitat fúngica del sòl en resposta a les pertorbacions silvícoles als boscos mediterranis”. Universitat de Lleida (UdL).
  • Judit Vives, “Trastorn mental parental: com cuidar i acompanyar a les famílies?”. Universitat Rovira i Virgili (URV).
  • Álvaro Heredia, “3D Computer Vision and Deep Learning for the Non-Invasive Diagnosis of Psychotic Disorders”. Universitat Ramon Llull (URL).
  • Verónica Salgado, “El misterio detrás de la curación de heridas crónicas: ¿podría la respuesta estar en nuestra sangre?”. Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).
  • Alex García, “Estrategias de autopresentación y selección en apps de citas”. Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
  • Anaïs Espinoso, “Estudios de fase para analizar señales cerebrales de pacientes con epilepsia”. Universitat Pompeu Fabra (UPF).
  • Mohamed Amazian El Moussaoui, “Comportament electroquímic d’un bany d’or de 18 kts”. Universitat de Barcelona (UB).
  • Milica Zivanic, “How can slime be useful for cancer treatment?”. Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
  • Laura Teixidó, “Un Perfil, Un Dolor, Un Tractament”. Universitat Abat Oliba (UAO) – CEU.
  • Camille Noé, “Com canvia el cervell durant l’embaràs?”. Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat