L’amenaça global de la desinformació, terme que engloba el conegut fet de les “notícies falses”, protagonitzarà la Disputatio de Barcelona 2024, debat acadèmic anual organitzat pel Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea (AE-BKH) i l’Ajuntament, amb el suport de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), que es celebrarà dijous 21 de novembre (18.30 h, Saló de Cròniques, Ajuntament de Barcelona). El professors de Periodisme Lucas Graves, de la Universitat de Wisconsin-Madison, i Ramón Salaverría, de la Universitat de Navarra, especialistes internacionals en desinformació i mitjans digitals, debatran sobre l’impacte generalitzat i els efectes perniciosos d’aquest fenomen en les societats globals. Ruth Rodríguez-Martínez, professora titular i investigadora de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), moderarà l’acte.
Sota el títol “Desinformació: l’amenaça global invisible”, ambdós experts examinaran a la Disputatio de Barcelona 2024 la complexa dinàmica de la desinformació, les seves conseqüències i les possibles estratègies per mitigar-ne els efectes nocius. Com funciona la desinformació, per què es propaga i què es pot fer per combatre-la, seran algunes de les qüestions analitzades en directe per Graves, destacat acadèmic que investiga l’impacte dels mitjans de comunicació i la informació digital, i Ramón Salaverría, pioner en la recerca en periodisme i ètica dels mitjans digitals.
La trobada reunirà els principals experts en periodisme i comunicació actuals en un debat d’alt nivell sobre una dinàmica global que afecta no només l’opinió pública, sinó també els fonaments dels sistemes democràtics. Aquest aspecte converteix la desinformació en un tema crític que exigeix un debat reflexiu i solucions col·laboratives. La Disputatio 2024 promet ser un esdeveniment atractiu i que convidi a la reflexió, obert a tothom que vulgui entendre millor aquesta amenaça global invisible però poderosa.
El format comunicatiu de l’acte (en anglès) es caracteritza per un alt nivell d’interacció amb el públic, format per estudiosos pluridisciplinaris i públic general, s’inspira en la Disputatio original celebrada a Barcelona el 1263, un debat teològic entre intel·lectuals cristians i jueus presidit pel rei Jaume I d’Aragó.
Participants:
Lucas Graves (Nova York, 1970), professor de la Facultat H. I. Romnes de la Universitat de Wisconsin-Madison (EUA), és un investigador expert internacional en mitjans digitals, la verificació de fets i el paper de la desinformació en la formació de l’opinió pública. La seva recerca se centra en les noves pràctiques en l’ecosistema de notícies emergent i en els reptes que les xarxes socials plantegen als mitjans de comunicació i les institucions polítiques. El seu treball s’ha publicat al New York Times, al Columbia Journalism Review i al Nieman Journalism Lab de la Universitat de Harvard.
Ramón Salaverría (Burgos, 1970) és catedràtic de Periodisme a la Universitat de Navarra, pioner en la investigació sobre periodisme digital i desinformació, àmbit d’estudi que desenvolupa des de finals dels 90. És expert del Consell d’ Europa en sostenibilitat dels mitjans periodístics i investigador principal d’Iberifier, observatori ibèric de mitjans digitals finançat per la Comissió Europea. També és vocal de la Comissió d’Arbitratge, Queixes i Deontologia del Periodisme a Espanya i ha estat investigador visitant a la Universitat de Texas a Austin (EUA).
Ruth Rodríguez–Martínez és doctora en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid. Treballa com a professora al Departament de Periodisme de la UPF. Les seves principals línies de recerca són la responsabilitat dels mitjans, la verificació de fets i la desinformació. El 2008 va dur a terme la investigació postdoctoral a l’Escola de Periodisme de la Universitat de Missouri (EUA), i el 2010 al Laboratoire du Communication et Politique a CNRS (París, França).