Notícies | Sala de premsa

Barcelona obre la convocatoria de la 6a edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia, en la seva modalitat de les humanitats i les ciències socials

Dins del marc de !’estratègia de foment del coneixement i la innovació, l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l’Academia Europaea – Barcelona Knowledge Hub (AE-BKH), ha obert la sisena convocatòria del Premi Europeu de Ciència Hipàtia (Premi Hipàtia), amb l’objectiu de visibilitzar la recerca d’excel·lència que es fa a Europa i consolidar Barcelona com una de les principals capitals europees de la ciència i el coneixement. En aquesta sisena edició, els àmbits de recerca deis candidats han de ser les humanitats i les ciències socials.

El guardó premia persones que hagin tingut una destacada trajectòria d’excel·lència científica en el context europeu. Es valorarà l’impacte que la seva carrera investigadora hagi tingut al més alt nivell internacional, i que aquesta hagi generat un retorn en la societat, millorant la qualitat de vida de les persones. També es tindrà en compte que la seva carrera científica hagi impactat en diferents camps del coneixement, més enllà del seu propi.

El termini de presentació de candidatures està obert des d’aquest dimarts 29 d’abril i es tancarà el proper 29 de juny. Durant la tardar del 2025 es donarà a conèixer el nom de la persona guanyadora.

El Premi Europeu de Ciencia Hipatia

El Premi Hipàtia es va crear el 2018 com a una de les accions del primer Pla Barcelona Ciència i demostra el compromís de la ciutat amb la ciència i la voluntat de projectar Barcelona com a ciutat europea referent en recerca i innovació i visibilitzar la ciutat com a pol de coneixement i projecció del millar talent científic.

El guardó, que es recull en el Pla Estratègic de Ciència i lnnovació 2024-2027, té un cicle triennal que alterna cada any tres grans àrees de coneixement: ciència i tecnologia, ciències de la vida i la salut; i humanitats i les ciències socials, que és el cas d’aquesta sisena edició.

En la primera edició (2018, Ciència i Tecnologia), el premi Hipàtia es va atorgar al matematic László Lovász; en la segona (2019-2020, Ciències de la Vida i de la Salut), a la viròloga llaria Capua; i en la tercera edició (2021, Humanitats i Ciències Socials), el guardó el va rebre la filòsofa de la ciència Nancy Cartwright. La quarta edició del premi (2023, Ciència i Tecnologia) va recaure en l’experta internacional en lntel·ligència artificial (IA) Nuria Oliver, directora científica i cofundadora de la Fundació Ellis Alacant en reconeixement a la seva recerca en el desenvolupament de nous mètodes i sistemes d’IA per impulsar un impacte social positiu. La cinquena edició del premi (2024, Ciències de la Vida i de la Salut) va guardonar el biòleg i genetista Svante Pääbo pel seu treball innovador en la seqüenciació de genomes de grups humans extingits, que ha revolucionat la comprensió de l’evolució humana.

La denominació d’aquest premi vol destacar la figura de la filosofa i científica Hipàtia d’Alexandria (344-415), una dona que va saber conjugar i transmetre tots els camps del saber de la seva època i que, precisament per això, va ser assassinada per les forces de la ignorancia i el fanatisme.


Academia Europaea-Barcelona Knowledge Hub
L’Academia Europaea és una associació internacional no governamental amb més de 5.000 membres, on s’inclouen més de 80 Premis Nobel, que promou la recerca i l’educació en totes les àrees del coneixement.

L’Academia Europaea opera a través d’una xarxa de centres de coneixement regionals, d’entre els quals, el Barcelona Knowledge Hub abasta les regions mediterrànies i del sud d’Europa. El BKH va ser posat en marxa el 2013, està gestionat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la lnnovació (FCRI) on també té la seva seu. La seva activitat discorre entre cinc línies estratègiques: el foment del diàleg científic interdisciplinari, la participació ciutadana, l’exploració de les sinergies entre ciència i art, la visibilització de !’ecosistema de recerca català en el context internacional, i el reconeixement a l’excel·lència acadèmica, on s’emmarca el Premi Europeu de Ciència Hipàtia.

Identitat gràfica

 Imatge de marca

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
mguadalupe@fundaciorecerca.cat