Notícies | Sala de premsa

La 33a edició dels Premis Nacionals de Recerca distingeix el director del CREI, Jaume Ventura, i atorga el PNR al Talent Jove a la investigadora de l’IRTA-CReSA, Júlia Vergara-Alert

L’economista Jaume Ventura ha estat distingit amb el Premi Nacional de Recerca 2022, corresponent a la 33a edició d’aquest guardó per reconèixer la trajectòria d’excel·lència científica de Catalunya. Ho ha anunciat aquest migdia el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, en un acte on també s’han donat a conèixer la resta de guardonats i guardonades d’enguany, com ara el PNR al Talent Jove, que ha recaigut en la investigadora Júlia Vergara-Alert. El conseller Nadal ha remarcat la importància d’aquests premis que “tenen una llarga trajectòria i són clarament un reconeixement de caràcter governamental al més alt nivell per tal de valorar específicament les aportacions innovadores en l’àmbit de la ciència”.

Durant la felicitació als guardonats, el conseller Nadal ha recordat que enguany es tindran uns pressupostos que ajudaran a millorar la recerca a Catalunya, i a seguir mantenint l’excel·lència en aquets àmbit. Seguidament ha destacat que el fet que aquest any el PNR sigui un economista, mostra com el Govern entén la ciència des d’una perspectiva molt àmplia: “ens escapem momentàniament del predomini gairebé absolut de la biomedicina, biotecnologia, entre d’altres, per reconèixer en l’àmbit de la recerca en economia internacional a una persona que ha tingut la capacitat de moure temes que toquen el cor de l’economia mundial”. I en relació amb el PNR al Talent Jove, Nadal ha posat en valor la recerca de la investigadora Júlia Vergara en l’àmbit del Coronavirus Zoonòtics i “en les derivacions cap als aspectes més concrets del coronavirus tal com l’hem conegut en el context de pandèmia”.

En relació amb la carrera professional a l’estranger de molts investigadors, el conseller ha recordat la importància de marxar a fora per tornar i enriquir la recerca a Catalunya: “poder sortir si hi ha camins per tornar, és molt important”, i ha sentenciat que “mirar cap enfora ens ajuda a relativitzar cap endins”. “La recerca és per fer avançar el món en la direcció de la felicitat desitjable per la gent”, ha reblat.

Els premiats

L’economista Jaume Ventura (Barcelona, 1963), director i investigador sènior del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), professor d’investigació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i del Barcelona School of Economics (BSE), ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Recerca 2022. Se li concedeix el guardó per les seves investigacions pioneres en l’àmbit de l’economia internacional, que han contribuït a construir un model de comerç econòmic mundial motiu d’estudi als millors programes de doctorat d’arreu el món. El guardonat ha desenvolupat un model dinàmic tractable de comerç internacional empíricament demostrat i l’ha utilitzat per re-interpretar la convergència com a fenomen econòmic.

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador/ora que ha contribuït significativament i internacionalment durant la seva trajectòria a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. Té una dotació de 40.000 euros.

Jaume Ventura ha explicat que després de la seva carrera professional a l’estranger, “la decisió de tornar a casa va ser fonamental perquè em vaig trobar amb un entorn on l’excel·lència estava premiada”. En aquest sentit, Ventura ha afirmat que “el CREI ha apostat amb força per l’excel·lència i per estar situats al capdavant d’Europa i del món en recerca, i no és fàcil”.

Els PNR també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Júlia Vergara-Alert (Olesa de Montserrat, 1984), investigadora principal del Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’IRTA (IRTA-CReSA) i cap de la línia de Coronavirus Zoonòtics d’aquest centre. La guardonada és experta en coronavirus animals i zoonòtics com el virus de la diarrea epidèmica porcina i el coronavirus de la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS-CoV). Aquesta experiència l’ha aplicada posteriorment a la investigació del SARS-CoV-2, àmbit líder en la implementació de models animals per al seu estudi, el desenvolupament de vacunes i la recerca d’inhibidors contra el virus. Té una dotació de 10.000 euros.

Júlia Vergara ha afirmat que “a Catalunya hi ha grans investigadors”, i també ha agraït al Govern que doni visibilitat a les dones científiques i a la salut animal, “ja que la higiene dels animals és la salut del poble”. Vergara ha fet èmfasi en la importància del treball en equip, i en aquest sentit, ha agraït a l’IRTA-CReSA i al seu equip la constància i la dedicació: “El PNR Talent Jove no es guanya sola, tota la gent que m’envolta ho ha fet possible”.

A banda del reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, els Premis Nacionals de Recerca també reconeixen la tasca important que fan mecenes, empresaris, comunicadors i entitats creadores d’empreses de base científica. Enguany, els guardonats en aquestes categories són els següents:

La Fundació BBVA, per l’intens impacte de la seva trajectòria filantròpica en el finançament de diferents centres d’investigació d’excel·lència catalans, ha resultat distingida en la categoria de Mecenatge Científic.

La Fundació La Marató de TV3, pel programa televisiu “La Marató de TV3”, ho ha estat en la categoria de Comunicació Científica, per l’original concepció d’aquest espai com a eina vertebradora de la mobilització ciutadana generada per aquesta singular fórmula de mecenatge científic.
La iniciativa “UPF-CaixaBank-Economia en temps real”, ha rebut el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I. Una iniciativa que ha permès avaluar en temps real l’efecte de les ajudes del sector públic en la reducció del substancial increment de la desigualtat generat els primers mesos de la pandèmia, facilitant la informació als gestors de la política econòmica i investigadors.

L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) ha estat guardonat amb el Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica per la creació de LuxQuanta, que desenvolupa i comercialitza sistemes de distribució de claus quàntiques per a criptografia de les comunicacions d’entitats públiques i privades.

En l’acte d’avui també hi ha participat el director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i secretari del jurat dels Premis Nacional de Recerca 2022 (PNR), Jordi Mas i Castellà. El jurat del PNR’22 va ser presidit per Joaquim Boixareu, vicepresident primer de l’FCRI. Els seus membres van ser Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca; Maciej Lewenstein (ICFO), PNR 2021; Sílvia Osuna, (IQCC-UdG), PNR al Talent Jove 2019; Manel Esteller, director de l’Institut de Recerca contra la Leucemia Josep Carreras, PNR 2015; Magda Campins (Hospital Universitari Vall d’Hebron i VHIR); Marta Reynal-Querol (UPF i GSE) i professora d’investigació de Barcelona GSE; Maria Isabel Gracia Arnaiz (MARC-URV); Teresa Garcia-Milà, (UPF), directora de BSE; i Robert Fabregat, director general de Biocat.

Identitat gràfica

 Imatge de marca

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
mguadalupe@fundaciorecerca.cat

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.