La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), convoquen de nou el concurs X(p)rimenta, que arriba enguany el seu desè aniversari. Aquesta iniciativa cerca alumnes i professors que vulguin fer experiments científics interessants i que els filmin en vídeo. Els millors rebran diferents premis i s’incorporaran al portal divulgatiu de l’FCRI Recerca en Acció.
Aquesta pionera iniciativa de disseminació científica, que compleix una dècada amb plena vigència i amb nivells sempre creixents de participació, obre la seva convocatòria fins el 15 de maig, i compta enguany amb el patrocini de SERHS hotels; el suport de Pendulum, el MMACA i el grup El Nanoescopista; i la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, EduCaixa “la Caixa”, l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Physics!.
X(p)rimenta s’adreça a professors i alumnes de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius. Es tracta de filmar un experiment senzill en vídeo amb l’objectiu d’il·lustrar algun principi científic o tecnològic interessant. Els vídeos han de ser de durada curta (màxim de 3 minuts) i cada grup escolar pot participar amb diversos vídeos (vegeu les Bases).
El curs passat, aquest concurs va premiar els millors 10 vídeos sobre experiments científics (3 guardonats i 7 mencions especials) produïts per escolars catalans i seleccionats entre un total de 114 treballs de centres catalans de primària, secundària i batxillerat/cicles formatius (456 alumnes participants).
Enguany, la iniciativa vol continuar prioritzant la qualitat dels vídeos presentats per les escoles, tant pel que fa al contingut dels experiments com als aspectes formals de realització dels vídeos. Per això, s’encoratja a les escoles a presentar filmacions amb un bon nivell de qualitat d’imatges, de so i d’edició. Es valorarà també la subtitulació dels vídeos per a fer-los més accessibles. A més, es volen promoure els experiments senzills i originals. En aquest sentit, es poden consultar les següents Recomanacions per a millorar la qualitat dels vídeos.
Es concediran tres Premis als millors vídeos presentats, un per a cada categoria (Primària, Secundària, i Batxillerat-Cicles formatius).
Els premis consisteixen en:
– Professorat: el/la docent responsable dels grups premiats disposarà d’un val per a dues persones i un infant per a efectuar una estada de cap de setmana de turisme rural (dues nits amb esmorzar per dos adults i un infant) a Vilars Rurals, ofert per SERHS hotels.
– Alumnat: els alumnes que hagin participat en els vídeos guanyadors rebran una entrada individual per fer un circuit al parc d’aventures als arbres Sant Hilari Aventura, ofert per SERHS hotels. Un parc amb circuits i tirolines als arbres ubicat al costat del Vilar Rural de Sant Hilari.
A més, optaran a rebre un d’aquests tres premis:
• Pendulum, Associació per a la Difusió del Coneixement Científic, ofereix una conferència experimental al grup aula d’un dels grups d’alumnes guanyadors.
• MMACA, Museu de les Matemàtiques de Catalunya, ofereix una visita guiada a un grup d’alumnes a la seva seu de Cornellà de Llobregat.
• El grup El Nanoescopista, especialistes en divulgació científica, oferiran un taller de nanotecnologia i microscòpia a un grup d’alumnes.
A banda d’aquests premis, s’atorgaran mencions a d’altres vídeos meritoris. El professorat i l’alumnat mereixedors de les mencions rebran entrades per a visitar el centre CosmoCaixa de Barcelona.
Els vídeos guardonats amb Premis i Mencions podran seran penjats a Recerca en Acció per tal que serveixin d’exemple a qualsevol persona interessada i alimentin la base de dades d’experiments del portal. Els premis s’entregaran en un acte que tindrà lloc el mes de juny a l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).