Dins del programa de més de 400 actes de la 29a Setmana de la Ciència (SC’24), la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) ha organitzat l’activitat “Passejada amb el capgròs de Ramón y Cajal per Barcelona”. El dissabte 16 de novembre, d’11.30 h a 13.30 h, aquesta passejada recorrerà els espais més significatius de l’estada a Barcelona (1887-1892) de Santiago Ramón y Cajal, pare de la neurociència moderna, Premi Nobel de Fisiologia o Medicina el 1906 per establir la neurona com a unitat bàsica de l’estructura nerviosa (teoria neuronal), una troballa feta a la capital catalana.
La neurocientífica Esther Gratacòs Batlle, professora lectora del Departament d’Infermeria Fonamental i Clínica de la UB, acompanyada d’un capgròs hiperrealista de Santiago Ramón y Cajal, explicarà i guiarà al públic per diferents localitzacions com ara el seu primer domicili, al carrer de la Lluna, 1; la Reial Acadèmia de Medicina, on va impartir classes; el segon domicili, al carrer del Notariat, 7, on va realitzar el seu descobriment; i la impremta de la Casa de la Caritat, avui Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on produïa les seves publicacions científiques pròpies. La passejada acabarà a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), seu d’una exposició sobre el científic, organitzada per la Societat Catalana de Biologia per l’Any Cajal.
El recorregut s’iniciarà a les 11.30 h a la Pl. Aureli Capmany, 1, punt de trobada d’aquesta passejada, concebuda per a famílies amb nens a partir de sis anys. Té un aforament previst de 50 persones i compta amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). El capgròs ha estat elaborat per l’escultor de figures festives i imatgeria popular terrassenc, Jordi Grau. Aquesta passejada, que ha estat possible gràcies a la subvenció per a projectes puntuals que atorga l’Ajuntament de Barcelona, forma part del projecte de Turisme Científic de l’FCRI, que posa en valor la ciència al territori mitjançant el turisme i les activitats d’oci relacionades que s’hi organitzen, amb 15 rutes científiques disponibles (www.turismecientific.cat).