Notícies | Sala de premsa

L’informe “Changing Wildfires: Policy Options for a Fire-literate and Fire- adapted Europe” centra el desè diàleg Frontiers of Science and Technology in Society del Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea

La presentació i debat sobre l’informe Changing Wildfires: Policy Options for a Fire-literate and Fire-adapted Europe, elaborat per l’entitat independent europea European Academies Science Advisory Council (EASAC), centraran temàticament el desè diàleg científic Frontiers of Science and Technology in Society, organitzat pel Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea (AE-BKH), que tindrà lloc el proper dimecres 28 de maig de 18.00 a 19.30 h, a la RACAB. Amb el títol Presentation and discussion on the report Changing Wildfires: Policy Options for a Fire-literate and Fire-adapted Europe, el debat tindrà com a protagonistes a Marc Castellnou, analista de focs i comandant d’operacions estratègiques i tàctiques i Urbano Fra Paleo, professor de la Universitat d’Extremadura i membre del Grup Assessor Europeu de Ciència i Tecnologia (E-STAG) de l’UNDRR (Oficina de les Nacions Unides per a la Reducció del Risc de Desastres).

Moderats per Ariadna Goenaga, directora de Comunicació de la Fundació Pau Costa, ambdós especialistes analitzaran aquest informe, que ofereix una visió d’especial interès científic sobre els incendis forestals en una conjuntura climàtica marcada per desafiaments mediambientals urgents. L’augment de la freqüència, intensitat i imprevisibilitat dels incendis forestals a tot Europa han canviat la manera d’entendre la prevenció i lluita contra aquests fenòmens. La velocitat del canvi s’accelera, les temporades tradicionals de foc s’estan ampliant i les regions que abans es consideraven fora de perill o de risc baix estan patint incendis forestals extrems.

Aquest informe redefineix els incendis forestals no només com a incidents, sinó com a fenòmens socioecològics complexos que exigeixen respostes proactives i sistemàtiques. El seu focus central és el desenvolupament de recomanacions polítiques per donar suport a la transició d’Europa cap a un nou model de gestió del fenomen. Un marc que hauria de permetre la transició cap a un paisatge adaptat al foc, amb comunitats, infraestructures i ecosistemes millor preparats per conviure amb el foc, i una societat més alfabetitzada i conscienciada en aquesta matèria.

La comprensió, la coordinació institucional i la planificació a llarg termini són elements clau per a la reducció risc. En aquest sentit, l’informe posa èmfasi en la prevenció per davant de la supressió, així com en la integració del coneixement local, les pràctiques de gestió del territori i la necessitat de col·laboració entre sectors com ara la silvicultura i planificació urbana, l’educació i la salut pública. Les seves recomanacions constitueixen un full de ruta per les persones responsables de polítiques, científics i comunitats amb l’objectiu de passar de respostes reactives a estratègies resilients, alineades amb els objectius més amplis d’adaptació al canvi climàtic, la protecció de la biodiversitat i el desenvolupament rural sostenible.

Identitat gràfica

 Imatge de marca

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
mguadalupe@fundaciorecerca.cat