Notícies | Sala de premsa

La 28a Setmana de la Ciència ret homenatge a la figura del cèlebre bioquímic català Joan Oró en el centenari del seu naixement

09 noviembre 2023 | Notícies, Sala de premsa

Xerrades, visites guiades, rutes, exposicions, tallers, conferències i prop de 400 activitats de divulgació científica gratuïtes a 36 comarques integraran, des de demà i fins el 19 de novembre, l’àmplia oferta de lleure d’alt contingut científic de la 28a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’23). Organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’SC’23 pren com a fil temàtic conductor la figura del cèlebre bioquímic català Joan Oró i Florensa, en el marc de la commemoració del centenari del seu naixement, impulsada enguany pel Govern de Catalunya.

Amb aquest motiu, la seva jornada inaugural se celebrarà al Parlament de Catalunya demà, divendres 10 de novembre (a partir de les 10.00 h), amb la conversa “Joan Oró i Florensa, el somni de l’origen de la vida”, protagonitzada per Marina Martínez, investigadora al Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i col·laboradora del Solar System Exploration Research Virtual Institute (SSERVI) de la NASA; i Ricard Guerrero, catedràtic emèrit de Microbiologia de la Universitat de Barcelona (UB) i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Joan Anton Català, comissari de l’Any Joan Oró i divulgador científic, moderarà l’acte. L’obertura oficial comptarà amb les intervencions d’Anna Erra, presidenta del Parlament de Catalunya; Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya; i Jordi Mas, director general de l’FCRI.

La Setmana mobilitza un centenar institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la divulgació de la ciència i tecnologia a Catalunya, entre universitats, centres de recerca, grans infraestructures, acadèmies, escoles, associacions científiques, biblioteques i empreses. El seu objectiu és apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i promoure les vocacions científiques entre els més joves. S’adreça a tots el públics i l’assistència i participació a les activitats és totalment gratuïta (programa disponible al seu web www.setmanaciencia.cat). L’SC’23 compta amb la col·laboració de BBVA i d’Amgen.

En opinió del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, la Setmana de la Ciència «és un esdeveniment que s’estén arreu del país, de punta a punta, i un referent en comunicació científica a escala europea”. En aquest sentit, el conseller Nadal destaca “l’esforç de tot el sistema de coneixement per divulgar entre la societat la recerca que es fa a Catalunya de forma atractiva, sobretot entre els joves, per tal de fomentar les vocacions científiques que han de nodrir en el futur els nostres centres de recerca i universitats”. Per la seva banda, Jordi Mas, director general de l’FCRI, considera que la Setmana “obre múltiples espais de comunicació entre científics i societat en general, popularitzant la ciència en formats innovadors”. En la seva opinió, la iniciativa “facilita una comunicació efectiva i real entre la societat i el sistema català de recerca i innovació per incrementar l’interès ciutadà per la ciència i la tecnologia”.

A banda de l’homenatge a Joan Oró i Florensa, el programa de l’SC incorpora d’altres temàtiques complementàries, com ara el centenari de la visita a Barcelona del físic Albert Einstein, pare de la Teoria de la relativitat; la figura de l’astrònoma i astrofísica angloamericana Cecilia Payne, que va demostrar que el Sol està compost de gas hidrogen i heli; els 200 anys de la mort del metge anglès Edward Jenner, descobridor de la vacuna de la verola; els 100 anys del descobriment de l’efecte Compton (canvi de longitud d’onda de la radiació electromagnètica d’alta energia en ser dispersada pels electrons) per part del físic nord-americà Arthur Compton; l’Any Internacional del Mill de Nacions Unides (cereal altament nutritiu idoni per cultivar-se en zones àrides o de clima canviant); i el centenari de la fundació de la l’Association Astronomique du Nord,  impulsada el 1923 per Reysa Bernson, astrònoma i divulgadora científica francesa.

Dia de la Ciència a les Escoles

El 15 de novembre es portarà a terme una nova edició del Dia de la Ciència a les Escoles, activitat emblemàtica de l’SC impulsada per l’FCRI amb el suport de la Generalitat de Catalunya des de fa 19 anys. En format virtual, l’acte inclourà quatre intervencions a càrrec d’un equip de científics i científiques que seran seguides remotament durant el matí per milers d’alumnes d’arreu el territori des del canal de YouTube de l’FCRI.

Els alumnes participants, de 3r i 4t d’ESO, han treballat prèviament les matèries seleccionades mitjançant uns vídeos, en què els mateixos investigadors els han plantejat un repte científic que han de resoldre. Els alumnes contrastaran les solucions i interactuaran virtualment amb els investigadors, tot formulant-los també preguntes.

Les temàtiques i xerrades seran: la microgravetat, amb José Antonio Rojas, investigador de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels de la UPC; la nanotecnologia; a càrrec de Jordi Díaz, professor de Química al Departament de Materials, i tècnic a la Unitat de Tècniques Nanomètriques dels Centres Científics i Tecnològics de la UB; l’espai, amb Núria Jar, periodista especialitzada en ciència i salut i membre de la tripulació de l’estada simulada a Mart Hypatia I; i la meteorologia, amb Eloi Cordomí, físic i meteoròleg de Televisió de Catalunya.

Monòlegs científics a Lleida i itinerari “Passeig amb Einstein per Barcelona”

L’SC’23 inclourà la final del “Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència”, organitzat per l’FCRI en col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats per promoure nous formats de comunicació científica en català, que arriba a la cinquena edició. L’acte enfrontarà 8 finalistes el 17 de novembre, a la Universitat de Lleida (Sala Víctor Siurana. Edifici de Rectorat. Plaça de Víctor Siurana, 1, Lleida) a les 12.00 h. Coordinada per monologuistes professionals de Big Van Ciencia, la iniciativa fomenta una comunicació de la ciència àgil i entenedora, mitjançant monòlegs de 3 minuts, fets per estudiants i científics.

Dins del programa de l’SC’23, l’FCRI ha dissenyat també l’itinerari teatralitzat “Passeig amb Einstein per Barcelona”, que el 18 de novembre, d’11.00 h a 13.00 h, recorrerà diferents punts de la visita feta pel físic i Nobel alemany a Barcelona fa 100 anys, sortint de l’Estació de França, on va arribar originalment. Un actor caracteritzat d’Einstein explicarà el recorregut del geni i les anècdotes que el van caracteritzar, com el fet que quan va arribar no el va rebre ningú perquè els seus amfitrions es van equivocar de dia o que les seves xerrades, plenes a vessar per la seva popularitat, no les entenia ningú. Es tracta d’una activitat concebuda per a famílies amb nens a partir de sis anys.

Experiment “Llençar la pedra i amagar el CO2

Al llarg de l’SC’23, 164 centres educatius catalans portaran a terme l’experiment “Llençar la pedra i amagar el CO2”, organitzat per l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), amb el suport de l’FCRI. Uns 6.000 alumnes i 200 docents, de 5è i 6è de primaria i 1r i 2n d’ESO, faran servir un material experimental innocu, desenvolupat per l’ICN2, capaç d’absorbir el CO2, participant en un projecte de recerca real amb totes les escoles, tot controlant el canvi de pes del material i diverses dades ambientals, que seran recollides per l’ICN2. L’objectiu és conscienciar el jovent sobre les implicacions del CO2 atmosfèric per al futur del planeta, alhora, portar a terme un projecte de ciència ciutadana que es vol publicar a una revista científica.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat