El paper de la ciència biomèdica en relació amb els determinants socials de la qualitat de vida humana serà el tema analitzat per la vuitena “Àgora ciutadana”, espai de comunicació i debat per al públic general del Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea (AE-BKH). Josep Maria Argimon, director de Relacions amb el Sistema de Salut de la Fundació Pasqual Maragall; i Jordi Varela, metge, gestor i escriptor, participaran en la sessió que, amb el títol “Determinants socials i ciència mèdica”, es celebrarà dimecres 19 de febrer a la RACAB (18.00 h, La Rambla, 115, Barcelona). L’acte, que es durà a terme en català, serà moderat per Marta Aymerich, directora de l’eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Les societats viuen més i millor gràcies a la seva cultura solidària i als factors que la fan possible. Quin paper juga en aquest context la ciència biomèdica? Argimon i Varela analitzaran la rellevància real dels avenços en la pràctica clínica, fruit de tanta tenacitat i mètode, davant dels anomenats determinants socials: les condicions socioeconòmiques i físiques del lloc on una persona neix, viu, estudia, treballa, es diverteix i envelleix, que poden influir en la salut, el benestar i la qualitat de vida.
Els determinants socials de la salut són, per exemple, el grau d’escolaritat, l’ingrés, l’ocupació, l’habitatge, el transport i l’accés a aliments saludables, aire i aigua nets i serveis d’atenció de la salut. Aquests determinants tenen un impacte significatiu en els resultats de salut, especialment en certs grups de persones, i plantegen molts interrogants. És possible que sigui inevitable que algunes d’aquestes condicions siguin diferents segons grups socials? Quan es consideren desigualtats? Poden ser evitables? Són metes apropiades per a polítiques de foment, per exemple, de l’equitat als serveis socials i sanitaris, la innovació sostenible i el respecte per al medi ambient?