Del 14 al 29 de novembre s’ha celebrat la 25a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’20), organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). Amb més de 200 activitats de tipus virtual, la setmana més científica de l’any ha centrat la major part dels seus continguts en la pandèmia de la COVID-19, la seva evolució global i l’estat de recerca sobre el coronavirus SARS-CoV-2.
També s’hi han tractat altres temes de rellevància com l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal de la UNESCO, i el centenari del naixement de diferents personalitats històriques de l’àmbit de la recerca, com la química anglesa, Rosalind Franklin, clau en el descobriment de l’ADN; l’escriptor i bioquímic, Isaac Asimov; o el meteoròleg, astrònom i sismòleg Eduard Fontserè i Riba.
Tot i les restriccions derivades de la pandèmia, les múltiples entitats participants en l’SC’20 no han defallit i han seguit fent gran part de seves activitats més significatives, enguany en format virtual. Més de 300 escoles, per exemple, van participar en la iniciativa clàssica del Dia de la Ciència a les Escoles, on investigadors i investigadores de diferents àmbits van proposar als alumnes reptes científics per realitzar a l’aula.
Com a cloenda de la 25a Setmana de la Ciència també s’ha celebrat la segona edició del concurs del “Monòlegs del Club de la Ciència”, on 8 estudiants i professionals de la recerca i la tecnologia de diferents universitats i centres de recerca catalans, han promogut una comunicació de la ciència àgil i entenedora, mitjançant monòlegs cientificotecnològics de 3 minuts de durada, utilitzant únicament les habilitats comunicatives personals.
La Setmana de la Ciència és un format de disseminació científica impulsat per l’FCRI, amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya (Secretaria d’Universitats i Recerca), i la col·laboració de Fundació «la Caixa», Amgen, BBVA i BASF.