“Els pollets de diferents espècies són i es comporten de formes diferents”, “Plantes silvestres a l’hort de l’escola”, “Solament hi ha aigua a la basa” i “Per què la gran majoria d’aus de Tornabous són al Parc de Reguer? Aquests són els títols dels projectes de recerca fets per alumnat de primària de la Noguera, l’Urgell i el Pla d’Urgell que s’exposaran als Encontres de Petits Talents Científics, el dimecres 14 de maig a CaixaForum Lleida (Avinguda de Blondel, 3). Els projectes, corresponents al curs 2024-2025, tenen com a tema central la investigació de les relacions entre els éssers vius i són el resultat de la segona edició a les comarques lleidatanes de Petits Talents Científics (PTC), programa d’actualització científica i didàctica per al professorat de primària amb més de 10 anys de funcionament en diferents localitats de Catalunya.
PTC a les comarques lleidatanes està organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), amb el suport de la Fundació “la Caixa” i el Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya. Aquest programa aporta al professorat eines pedagògiques i assessorament per crear itineraris d’investigació que permeten a l’alumnat fer petits projectes de recerca i pràctiques experimentals durant el curs, estimulant l’aprenentatge amb sentit, la curiositat, i el pensament crític, i que ara es presenten als Encontres de Petits Talents Científics.
Durant aquesta edició, el programa PTC a les comarques lleidatanes ha estudiat aspectes científics com ara el comportament dels animals: estratègies generals i casos particulars (formigues, grills i ocells); el concepte d’hàbitat i les adaptacions dels organismes vius per habitar en un determinat entorn; i les relacions entre els éssers vius d’un ecosistema: xarxes de relacions, cicle de la matèria i dinàmica de poblacions. Hi han participat 13 docents i 325 alumnes de 6 centres educatius de la Noguera, l’Urgell i el Pla d’Urgell.
L’alumnat, des de petit, formula explicacions molt bàsiques sobre aquests fenòmens i és, al llarg de l’educació primària, quan cal ajudar-lo a construir explicacions cada vegada més sofisticades i properes a les de la ciència. PTC proporciona al personal docent estratègies i recursos per poder dissenyar diferents itineraris d’investigació amb l’alumnat en aquest àmbit temàtic, implicant-lo en recerques autèntiques i fent que les nenes i nens prenguin consciència i tinguin un millor coneixement sobre les relacions entre els éssers vius.
Els centres escolars participants en els Encontres de Petits Talents Científics, el dimecres 14 de maig, són les escoles de Ponts (Ponts, la Noguera); Francesc Arenes (Golmés, Pla d’Urgell); les Avellanes (Balaguer, la Noguera); i Espígol (Tornabous, Pla d’Urgell).
Des de 2013, PTC ha format 1.152 docents, amb la participació de 28.622 alumnes de 371 centres educatius d’arreu Catalunya en les diferents edicions locals realitzades (fins ara a Barcelona, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, la Garrotxa, Girona, Tarragona i comarques lleidatanes).