Notícies | Sala de premsa

El Govern convoca la primera edició dels Premis de Ciència Oberta de Catalunya dins dels seus objectius estratègics de fer els resultats de la recerca més accessibles a tothom

El Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, en cooperació amb el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), ha convocat la primera edició dels Premis de Ciència Oberta de Catalunya. Els guardons s’emmarquen en l’Estratègia catalana en ciència oberta, aprovada pel Ple de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació de la Generalitat, i en la Llei 9/2022, que identifica la ciència oberta com a  eix vertebrador de la recerca al nostre país.

La ciència oberta pretén consolidar la transparència i l’accessibilitat en la gestió de les dades de recerca i promoure el coneixement obert a la societat. Els nous premis, alineats amb l’estratègia en ciència oberta del Govern, volen fer el coneixement acadèmic més accessible a tothom, apropant també els resultats de la recerca a la comunitat acadèmica; aplicar els valors de la ciència oberta a les activitats de recerca; i facilitar que la ciència pugui ser feta amb i per a la societat.

La ciència oberta pretén consolidar la transparència i l’accessibilitat en la gestió de les dades de recerca i promoure el coneixement obert a la societat. Els nous premis, alineats amb l’estratègia en ciència oberta del Govern, volen fer el coneixement acadèmic més accessible a tothom, apropant també els resultats de la recerca a la comunitat acadèmica; aplicar els valors de la ciència oberta a les activitats de recerca; i facilitar que la ciència pugui ser feta amb i per a la societat.

Els guardons tenen tres categories, el nom de les quals ret homenatge a persones investigadores catalanes ja desaparegudes de notable prestigi dins la comunitat científica: Premi Mercè Durfort, Premi Joan Modolell i Premi Montserrat Sebastià. La primera, Premi Mercè Durfort, fomenta i guardona l’activitat individual del personal investigador sènior que hagi destacat en la promoció dels principis i objectius de la ciència oberta al llarg de la seva carrera en qualsevol disciplina científica. La seva dotació és de 35.000 euros i una figura acreditativa.

La segona categoria, Premi Joan Modolell, premia els mateixos conceptes per a persones investigadores de fins a 40 anys. Està dotada amb 15.000 euros i una figura acreditativa. La tercera categoria, Premi Montserrat Sebastià, reconeix el compromís institucional amb la ciència oberta per part d’universitats i centres de recerca participants que hagin destacat per la seva excel·lència en l’impuls, la difusió, la creació o la gestió de la ciència oberta i pel seu impacte a Catalunya. Té una dotació de 75.000 euros i una figura acreditativa.

En tots els casos es valorarà l’accessibilitat al coneixement científic, la publicació en accés obert a repositoris, la facilitació de la reutilització de les dades i el codi seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable), els projectes de recerca oberts a la participació de la ciutadania o d’actors socials, així com projectes específics sobre ciència oberta, iniciatives per a la seva promoció i qualsevol altra acció orientada a permetre el gaudi de la ciència en obert.Segons les bases dels premis, poden optar-hi persones físiques o entitats jurídiques, participants al Portal de la Recerca de Catalunya.

La presentació de candidatures per a la primera edició dels Premis de Ciència Oberta de Catalunya es pot formalitzar, fins al 27 de juny, mitjançant el web www.premiscienciaoberta.cat, on figura tota la informació necessària i les bases per a presentar la candidatura en qualsevol de les seves tres categories.

Sobre el nom dels guardons

Premi Mercè Durfort

Mercè Durfort i Coll (La Suze-sur-Sarthe, 1943 – Barcelona, 2022)

Doctora en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona (1973) i catedràtica de biologia cel·lular de la Universitat de Barcelona des del 1985 (emèrita des del 2013). Els seus àmbits de recerca se centraren en la biologia de la reproducció d’espècies d’interès en aqüicultura, la histopatologia de mol·luscs bivalves i els processos de bioacumulació en bivalves marins.

Premi Joan Modolell

Joan Modolell i Mainou (Barcelona, 1927 – Madrid, 2023)

Llicenciat en Ciències Biològiques per la UB (1959) i en Ciències Químiques per la Universitat de La Laguna (1962). Doctor en Bioquímica per la Universitat Estatal d’Ohio, EUA (1966) i en Ciències Químiques per la Universitat Complutense de Madrid (1971). Va ser professor d’investigació del CSIC al Centre d’Investigacions Biològiques (CIB-CSIC). Pioner en genètica molecular, va investigar, entre d’altres aspectes, el sistema nerviós en el model Drosophila, com a preliminar per comprendre el desenvolupament neuronal en animals superiors.

Premi Montserrat Sebastià

Montserrat Sebastià i Salat (Barcelona, 1957 – Barcelona 2014)

Diplomada per l’Escola de Bibliologia de Barcelona i llicenciada en Geografia i Història per la UB (1982). El 1988 va publicar el Thesaurus d’història social de la dona, un macroprojecte de creació d’una infraestructura bibliogràfica i documental per a la investigació històrica de la dona a Catalunya. Va investigar l’ecologia de la informació, la gestió de continguts digitals, els sistemes de recuperació de la informació i la digitalització aplicada a les humanitats i el patrimoni.

Identitat gràfica

 Imatge de marca

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
mguadalupe@fundaciorecerca.cat