Notícies | Sala de premsa

El potencial de la ficció literària com a generadora de pensament crític sobre els avenços científics, a debat a la novena Àgora de l’Academia Europaea – Barcelona Knowledge Hub

El potencial de la literatura de ciència-ficció per a generar pensament crític sobre els avenços cientificotecnològics i com eina divulgadora centraran la novena “Àgora Ciutadana”, espai de debat per al públic general del Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea (AE-BKH). Carme Torras, professora d’investigació del CSIC i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), i Jordi de Manuel, biòleg i professor, ambdós també escriptors de gènere fantàstic, protagonitzaran la sessió, titulada “Com pot la literatura de ciència-ficció ajudar-nos a pensar críticament sobre els avenços científics?”. L’acte, en llengua catalana, es celebrarà dimecres 9 d’abril a la RACAB (18.00 h, La Rambla, 115, Barcelona) i serà moderat per Pedro Meseguer, professor del CSIC especialitzat en intel·ligència artificial.

La relació entre literatura i ciència és una constant des dels inicis del gènere fantàstic, des de la seva consideració contemporània, a la dècada dels vint del segle XX. Una dinàmica que genera alhora força interrogants. Quina responsabilitat tenen els escriptors a l’hora de representar la ciència i la tecnologia? La ciència-ficció és simplement entreteniment o pot anticipar els dilemes ètics del futur? Quin és el paper de la ciència a la literatura? El personal investigador que fa literatura, com és el cas dels convidats a aquesta Àgora, pot aportar una perspectiva única en aquest sentit.

Un punt de vista que pot contribuir a explicar altres aspectes com ara la influència de l’experiència investigadora pròpia  en les seves obres de ficció; el potencial educador en ciència de la literatura o el seu paper com a eina de divulgació científica, fent els continguts científics més accessibles i emocionants per a un públic més ampli. Amb aquestes qüestions, s’obrirà un debat que ens portarà a reflexionar sobre el present i futur de la ciència i la literatura, i sobre com aquestes dues disciplines poden convergir per enriquir la nostra comprensió del món i de la nostra humanitat.

Identitat gràfica

 Imatge de marca

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
mguadalupe@fundaciorecerca.cat