Notícies | Sala de premsa

La cinquena edició del programa educatiu AMGEN TransferCiència arriba a més de 30 municipis de cinc comunitats autònomes

23 octubre 2023 | Notícies, Sala de premsa

El programa educatiu de foment de les vocacions científiques Amgen TransferCiència amplia la seva cobertura en la seva cinquena edició, curs 2023-2024, arribant a un total de 31 localitats, 18 d’elles noves, de les comunitats autònomes de Madrid, València, Catalunya, Balears i Galícia. Impulsat per la biotecnològica Amgen i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), el programa té com a objectiu fomentar les vocacions científiques de l’alumnat de quart d’ESO i de batxillerat, així com millorar l’aprenentatge de les ciències, amb especial incidència en la biotecnologia i la genètica.

Un total de 34 investigadors, el 76% dels quals són dones, realitzaran classes magistrals i tallers d’experimentació, en 35 centres escolars a nivell estatal. Aquest equip, integrat per un 32% d’investigadors postdoctorals, un 65% predoctorals i un 3% d’investigadors sèniors, proporcionarà també suport al professorat per perfeccionar l’ensenyament i l’aprenentatge de les ciències. El total d’alumnes participants a les cinc comunitats superarà el miler en aquesta edició.

L’objectiu d’Amgen TransferCiència és fomentar les vocacions científiques. Metodològicament, s’aplica una fórmula didàctica original i inèdita: s’incorpora a joves científics a  les escoles i instituts que treballen mà a mà amb els docents. Entre tots dos, conceben i duen a terme col·laborativament activitats a classe que mostren els continguts científics de forma clara i atractiva, per motivar l’interès per les carreres científiques, especialment en els àmbits de la genètica i la biotecnologia entre l’alumnat.

Les classes presencials es combinen amb tallers pràctics de recerca, sessions experimentals recolzades amb l’ús de kits de laboratori, dedicats a diferents temàtiques de l’àmbit biotecnològic (editors genètics CRISPR, test ELISA, electroforesi, proves PCR, test de paternitat, cromatografia, etc.). Aquestes activitats es complementen, en alguns casos, amb visites als centres de recerca dels científics participants.

A més, el programa inclou, també per segon any, un concurs de comunicació científica adreçat a l’alumnat dels centres educatius participants. Aquesta iniciativa els proposa el repte d’explicar, en menys de dos minuts i a través d’un vídeo, un concepte après o els resultats de la recerca realitzada amb l’investigador o la investigadora de l’equip d’Amgen TransferCiència.

Creixement de la cobertura en totes les comunitats

A la Comunitat de Madrid seran 5 centres, 2 de les localitats de San Sebastián de los Reyes, Leganés (ambdues noves localitzacions) i els altres 3 de la capital, que acolliran activitats del programa. A Galícia es cobreixen per primera vegada centres de Santiago de Compostel·la, la Corunya, Vigo i Pontevedra, al costat de Caldes de Reis (Pontevedra), que repeteix en aquesta nova edició. A Balears, s’arriba per primera vegada a Eivissa, als municipis de Sant Agustí des Vedrà i Eivissa, renovant les localitats mallorquines d’Esporles i Palma, a més de la menorquina de Ciutadella.

A Catalunya, s’arriba per primera ocasió a Tàrrega i Balaguer (Lleida); Sant Feliu de Guíxols, Olot i Ripoll (Girona); Igualada, Vallbona d’Anoia i Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona); així com al Vendrell i l’Ametlla de Mar (Tarragona). Aquests se sumen als centres ja participants en anteriors edicions, situats a Lleida, Barcelona, Vic (Barcelona), Sant Gregori (Girona) i Tarragona. A la Comunitat Valenciana, es mantenen les localitzacions a València (tres centres), l’Eliana (València) i Teulada (Alacant).

Amgen TransferCiència es va iniciar com a programa pilot en el curs 2019-2020, en tres comunitats autònomes (Catalunya, Comunitat València i Balears). En successives edicions es va estendre a Madrid i Galícia.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat